sobota, 22 czerwca 2013

MIGDAŁOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM KOZIM

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 6 - 8 SZTUK
  • SZKLANKA MĄKI
  • SZKLANKA NAPOJU MIGDAŁOWEGO "ALPRO" ( LUB SZKLANKA MLEKA + ZMIKSOWANE 1/2 SZKLANKI MIGDAŁÓW )
  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO (OSTUDZONEGO) MASŁA

NADZIENIE:
  • SER KOZI ( 1 OPAKOWANIE )

PANIERKA DO NALEŚNIKÓW:
  • MIGDAŁY ( DROBNO ZMIELONE )
  • 1 JAJKO
  • 1/2 SZKLANKI MĄKI
  • 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA

SOS:
  • DŻEM WIŚNIOWY
  • OCET BALSAMICZNY
  • IMBIR W PROSZKU
  • ŁYŻKA MIODU

WYKONANIE:
  • CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ NA GŁADKA MASĘ. SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI I ODKŁADAMY DO OSTUDZENIA.
  • PRZYGOTOWUJEMY SOS: W MAŁYM RONDELKU PODGRZEWAMY OCET BALSAMICZNY I DODAJEMY IMBIR. ODSTAWIAMY Z OGNIA I DODAJEMY ŁYŻKĘ MIODU I PÓŁ SŁOICZKA DŻEMU - DOKŁADNIE MIESZAMY. PRZECISKAMY PRZEZ SITKO I PODGRZEWAMY PRZED PODANIEM.
  • NA NALEŚNIKI UKŁADAMY PO 2 PLASTERKI SERA KOZIEGO, SKŁADAMY W TRÓJKĄTY.
  • OBTACZAMY NALEŚNIKI W MĄCE, PÓŹNIEJ W ROZTRZEPANYM JAJKU I W MIGDAŁACH - UKŁADAMY NA FORMIE ŻAROODPORNEJ WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA, POLEWAMY ROZTOPIONYM MASŁEM I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA ( ROZGRZANEGO DO 180' STOPNI ) NA OKOŁO 10 MINUT.
  • PO WYJĘCIU Z PIEKARNIKA UKŁADAMY NA TALERZ I POLEWAMY SOSEM.
  • A WSZYSTKO POPIJAMY NAPOJEM MIGDAŁOWYM OD "ALPRO".






3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie..:) chęci narobiłeś na takie naleśniki:) serek kozi...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekałam na ten przepis :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne !! z serem kozim jeszcze nie próbowałam, pewnie są przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń