czwartek, 21 marca 2013

WIELKANOCNY NALEŚNIK

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 6 SZTUK
  • 250 ML MLEKA
  • 1 JAJKO
  • 150 - 200 GRAM MĄKI
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
  • OLEJ DO SMAŻENIA

NADZIENIE:
  • 100 GRAM ŻÓŁTEGO SERA
  • 4 - 5 OGÓRKÓW KISZONYCH LUB KONSERWOWYCH 
  • SZCZYPIOREK
  • 4 JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO
  • KILKA LISTKÓW SAŁATY ( JAKĄ LUBICIE TAKA WEŹCIE )
  • MAJONEZ  
  • 4 - 5 KABANOSÓW
  • SZYNKA ( PO 1 PLASTERKU NA NALEŚNIK )
  • SÓL
  • PIEPRZ "PRYMAT"
  • 2 POMIDORY ( DO DEKORACJI )

MUS GROSZKOWY:
  • 1 PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU
  • 1 ŁYŻKA LUBCZYKU
  • 2 ŁYŻECZKI PIEPRZU
  • 1 ŁYŻKA MAJONEZU

WYKONANIE:
  • SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ NA GŁADKĄ MASĘ I SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKA ILOŚCIĄ OLEJU I ODKŁADAMY NALEŚNIKI DO OSTUDZENIA.
  • MUS GROSZKOWY: WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE MIKSUJEMY BLENDEREM I WKŁADAMY DO LODÓWKI DO CZASU AŻ PRZYGOTUJEMY NADZIENIE.
  • ŚCIERAMY SER ŻÓŁTY, OGÓRKI KROIMY W PASECZKI.
  • JAJKA MOŻEMY POKROIĆ W PLASTERKI LUB KOSTKĘ.
  • NA INNEJ PATELNI NIŻ TA DO NALEŚNIKÓW ROZTAPIAMY MASŁO I WRZUCAMY POKROJONE KABANOSY PODSMAŻAMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT - MOŻECIE WSYPAĆ TROSZKĘ SZCZYPIORKU I DOPRAWIĆ PIEPRZEM.
  • NA NALEŚNIKI UKŁADAMY LIŚCIE SAŁATY, PLASTEREK SZYNKI, POKROJONY OGÓREK, JAJKO I POSYPUJEMY SEREM I SZCZYPIORKIEM - DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
  • NALEŚNIK ZWIJAMY W RULON, NAKŁADAMY 1 ŁYŻKĘ MAJONEZU I POSYPUJEMY SMAŻONYMI KABANOSAMI, SZCZYPIORKIEM I  KIEŁKAMI.
  • DEKORUJEMY POMIDOREM I PODAJEMY Z MUSEM GROSZKOWYM.