wtorek, 19 sierpnia 2014

NALEŚNIKI I PASTA Z SOI

Dziś jak zawsze nowa wariacja na temat naleśników :) -> NALEŚNIKI I PASTA Z SOI !!!

Wspomniana soja jest świetnym zamiennikiem dla mięsa np; kurczaka. Jest to jedyna roślina uważana za "pełne białko" czyli dostarcza niezbędne aminokwasy w odpowiedniej ilości.

Dlatego wegetarianie stawiają soję na pierwszym miejscu !!!


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 SZKLANKI MĄKI
  • SZKLANKA MLEKA
  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
  • ewentualnie WODA MINERALNA ( jeśli ciasto będzie za gęste )
  • OLEJ DO SMAŻENIA

PASTA:
  • SZKLANKA SOI "SANTE"
  • GARŚĆ POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
  • 1/2 SZKLANKI ŚWIEŻEJ BAZYLI
  • 1/2 CEBULI
  • SÓL PIEPRZ
  • 1 ŁYŻKA CHILLI

WYKONANIE:
  • SOJĘ NAMACZAMY PRZEZ NOC W WODZIE I DOPIERO NA NASTĘPNY DZIEŃ PRZYGOTOWUJEMY DANIE. CIASTO NA NALEŚNIKI TEŻ MOŻEMY ZROBIĆ WCZEŚNIEJ ( wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładką masę ) I ZOSTAWIĆ NA NOC W LODOWCE PRZYKRYTE FOLIĄ.
  • ZACZYNAMY ROBIĆ PASTĘ - NAMOCZONĄ SOJĘ ODSĄCZAMY I WRZUCAMY DO RONDELKA I WLEWAMY 1/3 SZKLANKI WODY I POWOLI ZAGOTOWUJEMY. RÓWNOCZEŚNIE NA PATELNI PODSMAŻAMY POKROJONA CEBULĘ I POMIDORKI KOKTAJLOWE PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY.
  • NASTĘPNIE DODAJEMY CEBULĘ, POMIDORKI I BAZYLIĘ DO SOI I GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 10 MINUT NA MAŁYM OGNIU. DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM I CHILLI.
  • NA KONIEC CAŁOŚĆ BLENDUJEMY ( możemy przetrzeć przez sito, ale nie musimy :) ).
  • TERAZ CZAS NA NALEŚNIKI. DOBRZE ROZGRZEWAMY PATELNIE Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLEJU I SMAŻYMY NALEŚNIKI - WIELKOŚĆ ZALEŻY OD WAS ( Ja usmażyłem małe, bo ładnie wyglądają, a Wy możecie smażyć duże i zawinąć w nie pastę i zajadać ).