wtorek, 8 października 2013

JESIENNY NALEŚNIK Z JARZĘBINĄ

SKŁADNIKI:
CIASTO Z PRZEPISU NA 
NALEŚNIKI TRADYCYJNE (<=KLIKNIJ LINK)


NADZIENIE:
  • SZKLANKA JARZĘBINY
UMYTEJ I OSUSZONEJ  - NAJLEPIEJ ZEBRANEJ Z DALA OD ULICY W PRZECIWNYM WYPADKU PORZĄDNIE JĄ UMYJCIE !!! 

JARZĘBINA POWINNA BYĆ ZMROŻONA NAJLEPIEJ PRZEZ CAŁĄ NOC, ALE MOŻECIE WŁOŻYĆ JĄ DO ZAMRAŻARKI NA OKOŁO GODZINKĘ LUB DWIE :)
  • 1 - 2 JABŁKA
  • 1 ŁYŻECZKA CHILLI PIEPRZ CAYENNE "KAMIS"
  • 1 ŁYŻECZKA IMBIRU "KAMIS"
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 2 ŁYŻKI CUKRU
  • 1/3 SZKLANKI WODY
  • GRZYBY LEŚNE ( W ZALEŻNOŚCI OD ILOŚCI NALEŚNIKÓW ) - UMYTE I OSUSZONE
  • 2 ŁYŻKI MASŁA

WYKONANIE:
  • NA JEDNEJ PATELNI SMAŻYMY NALEŚNIKI ( MAŁE OKOŁO 8 - 10 CM ) I ODKŁADAMY NA BOK, A NA DRUGIEJ PATELNI RÓWNOCZEŚNIE SMAŻYMY NA MAŚLE GRZYBKI PRZEZ 5 MINUT I ZOSTAWIAMY NA PATELNI.
  • DO RONDELKA WRZUCAMY JARZĘBINĘ, 1 ZĄBEK CZOSNKU, 2 ŁYŻKI CUKRU I ZALEWAMY WODĄ. JAK ZACZNIE WRZEĆ WRZUCAMY OBRANE I POKROJONE W PASECZKI JABŁKA I WSYPUJEMY CHILLI ORAZ IMBIR FIRMY "KAMIS"- GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU AŻ WSZYSTKO ZMIĘKNIE.
  • ROBIMY WARSTWOWEGO NALEŚNIKA Z GRZYBAMI I POLEWAMY SOSEM Z JARZĘBINY.