piątek, 21 marca 2014

NALEŚNIKI Z YORKSHIRE czyli PUDDING YORKSHIRE.

Naleśniki inaczej czyli Pudding z Yorkshire - przygotowuję się go z ciasta bardzo zbliżonego do naleśnikowego. Używamy wody, mąki, jajek i mleka oraz oleju roślinnego. Różnica polega na tym, że pieczemy je w piekarniku w formie do muffinek.

Przepis bardzo prosty, a proporcje łatwe do zapamiętania.
Sprawdźcie również Mojego nowego blog'a PRZEPIS NA PRZEPIS Serdecznie Zapraszam !!!


SKŁADNIKI:
  • 2 SZKLANKI 150 ML MĄKI
  • 2 SZKLANKI 150 ML MLEKA
  • 2 JAJKA
  • ŁYŻECZKA SOLI

DODATKI:
  • OLEJ ROŚLINNY ( do foremek )
  • POMIDORKI KOKTAJLOWE
  • BAZYLIA "KAMIS"
  • TYMIANEK "KAMIS"

WYKONANIE:
  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE MIESZAMY.
  • PRZYGOTOWUJEMY BLACHĘ NA MUFFINKI - DO KAŻDEGO ZAGŁĘBIENIA WLEWAMY PO 1 ŁYŻCE OLEJU I WSTAWIAMY NA OKOŁO 5 MINUT DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 220 STOPNI.
  • WYJMUJEMY BLACHĘ I DO GORĄCEGO TŁUSZCZU WLEWAMY DO 3/4 WYSOKOŚCI CIASTO. 
  • JEŚLI CHCECIE MOŻECIE TERAZ DODAĆ POMIDORKI KOKTAJLOWE I PRZYPRAWY ( zanurzyć po 1 pomidorku i doprawić ). ALE NIE MUSICIE SAME TEŻ SMAKUJĄ PYSZNIE LUB Z SOSEM PIECZENIOWYM.
  • WSTAWIAMY PONOWNIE DO PIEKARNIKA 180 STOPNI NA OKOŁO 30 MINUT - POWINNY MIEĆ KOLOR ZŁOTO - BRĄZOWY.
  • GOTOWE MOŻNA JEŚĆ NA CIEPŁO I NA ZIMNO !!! SMACZNEGO !!!








niedziela, 16 marca 2014

NALEŚNIKI NA DZIEŃ ŚW.PATRYKA

17 marca w Irlandii jest obchodzone święto narodowe i religijne pod patronatem Św.Patryka.
Jest to dzień wolny od pracy. najważniejszą tradycją w ten dzień jest noszenie ubrań w kolorze zielonym - jest to narodowy kolor Irlandii i symbol koniczyny, którą przypisuje się Św.Patrykowi.

Jedną z tradycji jest picie whisky :) i w związku z tym przygotuję naleśniki na bazie kawy Irlandzkiej, w której oczywiście znajduje się WHISKY !!!



SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 JAJKA
  • 1 SZKLANKA MLEKA
  • 2 SZKLANKI MĄKI
  • 1/2 SZKLANKI MAŚLANKI
  • 1 ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • SZCZYPTA SODY OCZYSZCZONEJ
  • 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA ( ostudzonego )
  • 20 ML WHISKY 
  • 2 ŁYŻKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ
  • 3 ŁYŻKI CUKRU BRĄZOWEGO

POLEWA:
  • 50 ML WHISKY
  • 4 ŁYŻKI MIODU

DODATKI:
  • BITA ŚMIETANA
  • CYNAMON
  • OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW
  • ZIELONY DODATEK NP. ŚWIEŻA MIĘTA

WYKONANIE:
  • SZYBKO I PROSTO. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO DODAJEMY DO DUŻEJ MISKI I MIKSUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ. ODSTAWIAMY NA OKOŁO 30 MINUT DO LODÓWKI, ABY SKŁADNIKI SIĘ "PRZEŻARŁY".
  • POLEWA: MOŻEMY ZROBIĆ NA CIEPŁO LUB NA ZIMNO. NA ZIMNO - PO PROSTU MIESZAMY ZE SOBĄ OBA SKŁADNIKI I POLEWAMY NIM NALEŚNIKI. NA CIEPŁO SKŁADNIKI PODGRZEWAMY W GARNUSZKU - MOŻEMY DODAĆ SZCZYPTĘ CYNAMONU DLA AROMATU LUB KILKA KROPEL SOKU Z CYTRYNY.
  • WYCIĄGAMY PRZYGOTOWANE CIASTO. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLEJU. WYLEWAMY 1 - 2 ŁYŻKI CIASTA I SMAŻYMY NALEŚNIKA Z OBU STRON PO KOLO 1 MINUCIE. 
  • NA GOTOWE NALEŚNIKI WYKŁADAMY BITĄ ŚMIETANĘ, POLEWAMY WHISKY Z MIODEM I POSYPUJEMY DELIKATNIE CYNAMONEM.
SMACZNEGO !!!