wtorek, 29 stycznia 2013

NALEŚNIKOWA MUFFINKA Z JABŁKAMI I MUSLI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

OKOŁO 10 SZTUK NALEŚNIKOWYCH MUFFINEK 
  • 1 1/2 SZKLANKI MĄKI
  • 200 ML MLEKA
  • 1 JAJKO
  • 2 ŁYŻKI CUKRU
  • 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
  • 1 ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA

NADZIENIE:
  • 2 JABŁKA
  • 1/2 SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH 
  • 1/2 SZKLANKI MUSLI ( JA UŻYŁEM MUSLI OWOCOWYCH FIRMY "SANTE" )
  • SKÓRKA Z POMARAŃCZY
  • 1 ŁYŻKA MASŁA 
  • 1 ŁYŻKA MIODU
  • CUKIER PUDER I CYNAMON DO POSYPANIA

WYKONANIE:
  • MĄKĘ, PROSZEK DO PIECZENIA I CUKIER WSYPUJEMY DO MISKI DOLEWAMY MLEKO, WBIJAMY JAJKO I CAŁOŚĆ MIKSUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
  • OBIERAMY JABŁKA I KROIMY W PASECZKI.
  • ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I ROZPUSZCZAMY NA NIEJ MASŁO I WRZUCAMY JABŁKA I SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY - DOLEWAMY ŁYŻKĘ MIODU.
  • SMAŻYMY, AŻ JABŁKA BĘDĄ MIĘKKIE I ODSTAWIAMY NA BOK DO OSTUDZENIA.
  • ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO OKOŁO 180' STOPNI.
  • FOREMKI NA MUFFINY WYKŁADAMY PAPIEREM DO PIECZENIA ( MOŻEMY DELIKATNIE PRZESMAROWAĆ FOREMKI MASŁEM ).
  • DO FOREMEK WLEWAMY PO OKOŁO 2 ŁYŻKI CIASTA I DODAJEMY PO 1 ŁYŻECZCE MUSLI I WIÓRKÓW KOKOSOWYCH I WBIJAMY PO KILKA PLASTERKÓW JABŁKA.
  • WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 25 - 30 MINUT.
  • PO UPIECZENIU I OSTUDZENIU NALEŚNIKOWYCH MUFFINEK MOŻEMY POSYPAĆ JE CYNAMONEM BĄDŹ CUKREM PUDREM.