PORCJA NA OKOŁO 8-10 NALEŚNIKÓW
- 1 I 1/4 SZKLANKI MĄKI
 - 1 JAJKO
 - 1 I 1/4 SZKLANKI MAŚLANKI
 - CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
 - 1 ŁYŻECZKA SODY
 - SZCZYPTA SOLI
 - 1/4 SZKLANKI OLIWY
 
NADZIENIE:
- 8 - 10 PLASTERKÓW BEKONU LUB BOCZKU ( JA UŻYŁEM BOCZKU )
 
DODATKI:
- 1 - 2 JABŁKA ( PÓŁ SŁODKIE )
 - STARTA KORA CYNAMONU "KAMIS"
 - SYROP KLONOWY
 
WYKONANIE:
- W BLENDERZE MIKSUJĘ WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA GŁADKĄ MASĘ (KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY).
 - SMAŻYMY BEKON LUB BOCZEK NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z ODROBINA OLEJU. PO USMAŻENIU ODŁOŻYĆ NA PAPIEROWY RĘCZNIK ŻEBY POZBYĆ SIĘ NADMIARU TŁUSZCZU.
 - ROZGRZEWAMY PATELNIĘ DO NALEŚNIKÓW I UKŁADAMY PLASTERKI BOCZKU LUB BEKONU I WYLEWAMY NA KAŻDY Z OSOBNA CIASTO NALEŚNIKOWE TAK ŻEBY POWSTAŁY MAŁE PLACUSZKI - SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
 
- RÓWNOCZEŚNIE NA DRUGIEJ PATELNI SMAŻYMY W 3 ŁYŻKACH SYROPU KLONOWEGO PLASTERKI JABŁKA OPRÓSZONE STARTĄ KORĄ CYNAMONU FIRMY "KAMIS" PRZEZ 2 MINUTY.
 
- UKŁADAMY PLACUSZKI NA TALERZ WRAZ Z JABŁKAMI I POLEWAMY SYROPEM KLONOWYM.
 - SUPER POŁĄCZENIE SŁONEGO BOCZKU/BEKONU I SŁODKO KWAŚNYCH JABŁEK I TO WSZYSTKO POLANE WYŚMIENITYM SYROPEM KLONOWYM.
 
Świetne smaki, ja bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńI boskie zdjęcia-jak zawsze :)
często słyszałam o tym połączeniu, jednak pierwszy raz spotykam się z nim w pancakes ;) bardzo pomysłowe!!
OdpowiedzUsuńpierwsze co pomyślałam, widząc tytuł: że co?! ale ciekawe połaczenie, możnaby spróbować :)
OdpowiedzUsuń