czwartek, 29 sierpnia 2013

PANCAKES Z BOCZKIEM I SYROPEM KLONOWYM

SKŁADNIKI:
PORCJA NA OKOŁO 8-10 NALEŚNIKÓW
  • 1 I 1/4 SZKLANKI MĄKI
  • 1 JAJKO
  • 1 I 1/4 SZKLANKI MAŚLANKI
  • CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • 1 ŁYŻECZKA SODY
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1/4 SZKLANKI OLIWY

NADZIENIE:
  • 8 - 10 PLASTERKÓW BEKONU LUB BOCZKU ( JA UŻYŁEM BOCZKU )

DODATKI:
  • 1 - 2 JABŁKA ( PÓŁ SŁODKIE )
  • STARTA KORA CYNAMONU "KAMIS"
  • SYROP KLONOWY

WYKONANIE:
  • W BLENDERZE MIKSUJĘ WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA GŁADKĄ MASĘ (KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY).
  • SMAŻYMY BEKON LUB BOCZEK NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z ODROBINA OLEJU. PO USMAŻENIU ODŁOŻYĆ NA PAPIEROWY RĘCZNIK ŻEBY POZBYĆ SIĘ NADMIARU TŁUSZCZU.
  • ROZGRZEWAMY PATELNIĘ DO NALEŚNIKÓW I UKŁADAMY PLASTERKI BOCZKU LUB BEKONU I WYLEWAMY NA KAŻDY Z OSOBNA CIASTO NALEŚNIKOWE TAK ŻEBY POWSTAŁY MAŁE PLACUSZKI - SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
  • RÓWNOCZEŚNIE NA DRUGIEJ PATELNI SMAŻYMY W 3 ŁYŻKACH SYROPU KLONOWEGO PLASTERKI JABŁKA OPRÓSZONE STARTĄ KORĄ CYNAMONU FIRMY "KAMIS" PRZEZ 2 MINUTY.
  • UKŁADAMY PLACUSZKI NA TALERZ WRAZ Z JABŁKAMI I POLEWAMY SYROPEM KLONOWYM.
  • SUPER POŁĄCZENIE SŁONEGO BOCZKU/BEKONU I SŁODKO KWAŚNYCH JABŁEK I TO WSZYSTKO POLANE WYŚMIENITYM SYROPEM KLONOWYM.