środa, 13 maja 2015

NALEŚNIK'en und SZPARAG'en

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal.

Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:
  • kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
  • witaminy C i E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
  • asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
  • wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
  • glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
  • błonnik - poprawia perystaltykę jelit;
  • inulina - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego;


Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.



SKŁADNIKI na ciasto:
  • 2 JAJKA
  • SZKLANKA MLEKA
  • 1/2 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ
  • SZCZYPTA SOLI
  • SZKLANKA MĄKI
  • OLEJ DO SMAŻENIA

MUS z KUKURYDZY:
  • 1/2 SZKLANKI BULIONU WARZYWNEGO lub DROBIOWEGO
  • 1 PUSZKA KUKURYDZY
  • SZCZYPTA SOLI i PIEPRZU
  • KILKA LISTKÓW TYMIANKU

DODATKI:
  • SZPARAGI ZIELONE
  • CEBULKA DYMKA
  • ŚWIEŻY TYMIANEK
  • OLIWA z OLIWEK

WYKONANIE:
  • PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI - WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZE SOBA MIKSUJEMY I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA CZAS PRZYGOTOWANIA RESZTY SKŁADNIKÓW.
  • MUS Z KUKURYDZY - BULION WLEWAMY DO GARNKA I ZAGOTOWUJEMY. NASTĘPNIE DODAJEMY KUKURYDZĘ I TYMIANEK. GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT I BLENDUJEMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. PRZECIERAMY PRZEZ SITKO ŻEBY POZBYĆ SIĘ "farfocli". PRZED PODANIE PODGRZEWAMY.
  • CEBULĘ OBIERAMY I ODRYWAMY WARSTWA PO WARSTWIE. NASTĘPNIE OPALAMY PALNIKIEM.
  • SZPARAGI KROIMY I WRZUCAMY NA WRZĄCĄ OSOLONĄ WODĘ. ZOSTAWIAMY NA OKOŁO 5 DO 10 MINUT.
  • ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z KAŻDEJ STRONY NA ZŁOTY KOLOR. WYLEWAMY PO JEDNEJ ŁYŻCE CIASTA.

  • PODGRZEWAMY MUS Z KUKURYDZY I CAŁOŚĆ KOMPONUJEMY NA TALERZU SKRAPIAJĄC OLIWĄ z OLIWEK. DEKORUJEMY TYMIANKIEM.