czwartek, 14 lutego 2013

NALEŚNIKI WALENTYNKOWE - NIECH POCZUJE MIĘTĘ

SKŁADNIKI:
CIASTO Z PRZEPISU NA
AMERYKAŃSKIE PANCAKES (<=KLIKNIJ LINK) 

NADZIENIE:
  • 2 JAJKA - ODDZIELNIE ŻÓŁTKA I BIAŁKA
  • 250 GRAM SERKA MASCARPONE 
  • 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • LISTKI ŚWIEŻEJ MIĘTY 
  • KAKAO DO POSYPANIA

SOS:
  • 250 - 300 ML ŚMIETANKI KREMOWEJ 30%
  • TABLICZKA CZEKOLADY DESEROWEJ ( POŁAMANEJ W KOSTECZKI )
  • 5 ŁYŻEK MASŁA
  • 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • 1 ŁYŻECZKA CYNAMONU 

WYKONANIE:
  • SMAŻYMY NALEŚNIKI I ODKŁADAMY NA BOK.
  • PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z 3 ŁYŻKAMI CUKRU PUDRU NA PUSZYSTY KREM. DODAĆ SER I DROBNO POKROJONE LISTKI MIĘTY - CAŁOŚĆ MIKSUJEMY.
  • BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ MASĘ DODAJĄC POZOSTAŁĄ 1 ŁYŻKĘ CUKRU PUDRU. PO UBICIU POŁĄCZYĆ Z MASĄ Z ŻÓŁTEK I SERA.
  • WŁOŻYĆ DO LODÓWKI DO CZASU, AŻ BĘDZIEMY SMAROWAĆ NALEŚNIKI.
  • SOS: W MAŁYM RONDELKU ZAGOTOWUJEMY 250 ML ŚMIETANKI, ZDEJMUJEMY Z OGNIA I DODAJEMY KAWAŁKI CZEKOLADY. ODSTAWIAMY NA 5 MINUT, NASTĘPNIE DODAJEMY CUKIER I MASŁO.
  • WYMIESZAĆ NA GŁADKI SOS.
  • DODAĆ CYNAMON.
  • NALEŚNIKI PODGRZAĆ POSMAROWAĆ MASĄ SEROWĄ, POSYPAĆ KAKAO PRZEZ SITKO.
  • POLAĆ GORĄCYM SOSEM.
  • OZDOBIĆ MIĘTĄ.







Z dedykacją dla Oli ♥