środa, 24 grudnia 2014

Kulinarne wydarzenie z udziałem Mistrza Kuchni 2* Michelin

Sofitel Warsaw Victoria z dumą zapowiada wydarzenie, które z pewnością odbije się szerokim echem w Warszawie. W lutym 2015 roku będziemy gościć Oliviera Nasti, francuskiego szefa kuchni odznaczonego dwoma gwiazdkami Michelin, który zapewni naszym gościom niezrównane doznania smakowe!


Podróż kulinarna, w jaką nas zabierze w Le Victoria Brasserie Moderne będzie składać się z sześciu etapów – między innymi obiadów i kolacji – obejmujących popisowe potrawy mistrza i prezentujących oryginalne smaki regionu, z którego pochodzi. 

Każdy z tych 7- daniowych tematycznych posiłków będzie pokazem sztuki haute cuisine, rozkoszą dla podniebienia i ucztą dla zmysłów, a przy tym niezapomnianą przygodą kulinarną przeżytą w gronie przyjaciół lub rodziny.

Hotel Sofitel Warsaw Victoria daje Państwu niepowtarzalną okazję spotkania tego utytułowanego szefa kuchni i poznania jego zawodowych sekretów oraz tajników stosowania lokalnych produktów. Podczas posiłku będą Państwo mogli doświadczyć prawdziwej autentyczności oraz kwintesencji pojęcia magnifique w świecie kulinariów.



Szef kuchni Olivier Nasti, Meilleur Ouvrier de France 2007

Gotowanie to jego pasja, którą rozwijał w czasie wielu lat praktyk u renomowanych szefów kuchni w najlepszych restauracjach – u Jeana Schillingera w Colmar, u Oliviera Roellingera w Cancale, a także u rodziny Haeberlinów w restauracji Auberge de l’Ill w Illhaeusern. 

Precyzja i przestrzeganie najwyższych standardów są znakami rozpoznawczymi Oliviera, który w 2007 roku wystartował i zwyciężył w słynnym konkursie Meilleur Ouvrier de France. 

Zdobyte wyróżnienie jest potwierdzeniem jego determinacji, mistrzostwa wykonania, skłonności do eksperymentowania i niezłomnego charakteru. 


Tytuł Meilleur Ouvrier de France (najlepszy rzemieślnik Francji) oraz wszystkie inne nagrody, jakie zdobył Olivier Nasti, dowodzą jego mistrzostwa w wynajdywaniu niecodziennych technik kulinarnych. 

Talent ten, w połączeniu z doskonałym poczuciem smaku, pozwala mu tworzyć w kuchni prawdziwe dzieła sztuki.

Olivier Nasti prowadzi odznaczoną 2 gwiazdkami Michelin restaurację Le Chambard w Kaysersbergu w północno-wschodniej Francji. W 2007 r. został uhonorowany prestiżowym tytułem Un des Meilleurs Ouvriers de France.




Un des Meilleurs Ouvriers de France Award (MOF - Jeden z najlepszych rzemieślników Francji).

Jest to prestiżowy konkurs dla profesjonalistów, organizowany we Francji raz na cztery lata pod honorowym patronatem francuskiego Ministerstwa Pracy oraz prezydenta kraju. Przyznawany w nim tytuł jest unikalny w skali świata. 

Uczestnicy konkursu otrzymują podstawowe materiały / składniki oraz limit czasu, w którym muszą nie tylko stworzyć arcydzieło, ale wręcz otrzeć się o doskonałość. Kapituła konkursu, w równej mierze co efekt końcowy, ocenia także wybraną metodę, organizację pracy, wykonanie, tempo, wiedzę specjalistyczną oraz poszanowanie prawideł rzemiosła.
Zwycięzca może dożywotnio posługiwać się zdobytym tytułem Najlepszego rzemieślnika Francji, uzupełnionym o dziedzinę i rok, w których został przyznany. Tytuł ten cieszy się dużym prestiżem i uznaniem zarówno w oczach profesjonalistów, jak i wśród ogółu francuskiego społeczeństwa.



PROGRAM:

6 lutego 2015 – PIĄTEK – Lunch dla krytyków kulinarnych i mediów
Odkryj sekrety wybitnej kuchni Olivera Nasti
Godz.: 12:30
Lunch będzie złożony z siedniu degustacyjnych dań oraz degustacji wina
Liczba gości:12 osób

6 lutego 2015 – PIĄTEK – Kolacja
Odkryj sekrety wybitnej kuchni Olivera Nasti
7-daniowe menu oraz degustacja wina
Godz.: 19:30
Liczba gości: 50 osób

7 lutego 2015 – SOBOTA – Lunch
Odkryj sekrety wybitnej kuchni Olivera Nasti
7-daniowe menu oraz degustacja wina
Godz.: 12:30 pm
Liczba gości: 50 osób

7 lutego 2015 – SOBOTA – Kolacja
Odkryj sekrety wybitnej kuchni Olivera Nasti
7-daniowe menu oraz degustacja wina
Godz.: 19:30
Liczba gości: 50 osób

8 lutego 2015 – NIEDZIELA – Lunch
Odkryj sekrety wybitnej kuchni Olivera Nasti
7-daniowe menu oraz degustacja wina
Time: 12:30
Liczba gości: 50 osób

8 lutego 2015 – NIEDZIELA – Kolacja dla sponsorów
Odkryj sekrety wybitnej kuchni Olivera Nasti
7-daniowe menu oraz degustacja wina
Time: 19:30
Liczba gości: sponsorzy wydarzenia



Rezerwacje
Le Victoria Brasserie Moderne – Sofitel Warsaw Victoria
Ul. Królewska 11, 00-065 Warszawa
Tel: +48 22 657 83 82
Email: brasserie.moderne@sofitel.com

wtorek, 23 grudnia 2014

NALEŚNIK w Barszczu

Do przygotowania przepisu wykorzystałem BLENDER RĘCZNY Firmy SENCOR Stick Blender SHB 4364RD.





SKŁADNIKI na BARSZCZ:
  • 1 KG UGOTOWANYCH CZERWONYCH BURAKÓW
  • 1 1/2 LITRA BULIONU WARZYWNEGO
  • 1 MAŁA CEBULKA
  • LIŚĆ LAUROWY
  • KILKA ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
  • KILKA ZIARENEK PIEPRZU
  • 3 SUSZONE ŚLIWKI

SKŁADNIKI na Naleśniki:
  • 150 GRAM MĄKI
  • 2 JAJKA
  • 250 ML MLEKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
  • WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
  • MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (do smażenia )

DODATKI:
  • 2 GRUSZKI
  • SZCZYPTA PIEPRZU
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • SZKLANKA BIAŁEGO WINA


WYKONANIE:

  • BARSZCZ - DO GORĄCEGO BULIONU ( bez "farfocli" ) DODAJEMY POKROJONE W PLASTERKI UGOTOWANE BURAKI ORAZ SUSZONE ŚLIWKI ( gotujcie buraki 40 - 60 minut ). ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 10 - 20 MINUT ( nie doprowadzając do wrzenia ! ). 
  • DODAĆ LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, CEBULKĘ I DOPRAWCIE PIEPRZEM.
  • NASTĘPNIE PRZECEDZIĆ, ŻEBY BYŁ CZYSTY. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA ZAGOTOWAĆ PRZED PODANIEM.

  • GRUSZKI NA CZAS GOTOWANIA BARSZCZU OBRAĆ, POKROIĆ W KAWAŁKI I NAMOCZYĆ W WINIE. NASTĘPNIE WYCIĄGNĄĆ OSUSZYĆ I PODSMAŻYĆ NA PATELNI Z DODATKIEM MASŁA I PIEPRZU. 
  • NASTĘPNIE ZMIKSOWAĆ BLENDEREM NA GŁADKI MUS ( przetrzeć przez sito ). 
  • MUS POSŁUŻY NA NAM DO NADZIEWANIA NALEŚNIKA, KTÓRY ZNAJDZIE SIĘ W BARSZCZU.

  • NALEŚNIKI - PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
  • ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
  • PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI (  ciasto nie może być za gęste ).
  • ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.

  • BARSZCZ ROZLEWAMY DO TALERZY I W ŚRODEK WKŁADAMY NALEŚNIKI ZWINIĘTE W RULON ( nadziane musem gruszkowym i pokrojone w kawałki ).