czwartek, 8 listopada 2012

NALEŚNIKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I SOSEM POMARAŃCZOWYM

SKŁADNIKI:
CIASTO NA 4 PORCJE
  • 200 ML MLEKA
  • 1 JAJKO
  • SZKLANKA MĄKI
  • 3 ŁYŻKI CUKRU
  • 2 ŁYŻKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
  • OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA)

NADZIENIE (MUS):
  • 2 TABLICZKI BIAŁEJ CZEKOLADY
  • 150 ML ŚMIETANY 30%
  • 1,5 ŁYŻKI ŻELATYNY

SOS:
  • 2 POMARAŃCZE
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • 200 ML SOKU POMARAŃCZOWEGO

WYKONANIE:
  • DO MISKI WSYP WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE I WYMIESZAJ, AŻ BĘDZIE MIAŁO GĘSTĄ (GŁADKĄ) KONSYSTENCJĘ.
  • SMAŻ NA PATELNI POSMAROWANĄ OLEJEM NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON.
  • W RONDELKU PODGRZEJ ŚMIETANĘ I ROZPUŚĆ W NIEJ CZEKOLADĘ. DODAJ ROZPUSZCZONĄ W WODZIE (1/3 SZKLANKI) ŻELATYNĘ I WYMIESZAJ. OSTUDŹ I NAŁÓŻ NA NALEŚNIKI.
  • ZŁÓŻ NALEŚNIKI W KWADRATY.
  • OBIERZ POMARAŃCZE, WYTNIJ CZĄSTKI BEZ SKÓREK.
  • NA PATELNI ROZPUŚĆ ŁYŻKĘ CUKRU NA KARMEL. 
  • DO ROZPUSZCZONEGO KARMELU DODAJ POMARAŃCZE. WLEJ SOK POMARAŃCZOWY I GOTUJ, AŻ SOS ZGĘSTNIEJE. 
  • DODAJ MASŁO.
  • W SOSIE PODGRZEJ NALEŚNIKI. PRZEŁÓŻ JE NA TALERZ I POLEJ SOSEM I UDEKORUJ POMARAŃCZAMI.





poniedziałek, 5 listopada 2012

WSTĄŻKI NALEŚNIKOWE


SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 NALEŚNIKÓW (4 PORCJE)
  • 100 GRAM MĄKI PSZENNEJ
  • 2 JAJKA
  • 1 ŁYŻKA CUKRU
  • SZCZYPTA SOLI
  • 40 GRAM ROZTOPIONEGO MASŁA (LUB OLEJU ROŚLINNEGO)
  • 250 ML MLEKA KOKOSOWEGO (LUB MLEKA KROWIEGO)
  • 1 ŁYŻKA OLEJU DO SMAŻENIA

PRZYKŁADOWE DODATKI:
  • CUKIER PUDER
  • OWOCE: MALINY, TRUSKAWKI, JAGODY, BORÓWKI, POMARAŃCZE, KIWI...
  • MUS Z PRZETARTYCH OWOCÓW
  • ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
  • WIÓRKI KOKOSOWE
  • 200 GRAM KWAŚNEJ ŚMIETANY 12% + 2-3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU

WYKONANIE:
  • DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ JAJKA, CUKIER, SÓL I MASŁO (LUB OLEJ). ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ. DODAĆ MLEKO KOKOSOWE (LUB KROWIE) I PONOWNIE ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ.ODSTAWIĆ NA PÓŁ GODZINY.
  • NA PATELNI ROZPROWADZIĆ OLEJ PO CAŁEJ POWIERZCHNI (RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM). GDY PATELNIA BĘDZIE GORĄCA WLAĆ PIERWSZĄ PORCJĘ CIASTA I SMAŻYĆ PRZEWRACAJĄC TYLKO RAZ (MOŻNA USMAŻYĆ GRUBSZE NALEŚNIKI).
  • NALEŚNIKI ZWINĄĆ W RULONIKI, KROIĆ NA PASKI I UKŁADAĆ NA TALERZ.
  • POSYPAĆ CUKREM PUDREM I UDEKOROWAĆ OWOCAMI, MUSEM I MIĘTĄ.
  • POLAĆ ŚMIETANĄ WYMIESZANĄ Z CUKREM PUDREM.