czwartek, 8 listopada 2012

NALEŚNIKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I SOSEM POMARAŃCZOWYM

SKŁADNIKI:
CIASTO NA 4 PORCJE
  • 200 ML MLEKA
  • 1 JAJKO
  • SZKLANKA MĄKI
  • 3 ŁYŻKI CUKRU
  • 2 ŁYŻKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
  • OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA)

NADZIENIE (MUS):
  • 2 TABLICZKI BIAŁEJ CZEKOLADY
  • 150 ML ŚMIETANY 30%
  • 1,5 ŁYŻKI ŻELATYNY

SOS:
  • 2 POMARAŃCZE
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • 200 ML SOKU POMARAŃCZOWEGO

WYKONANIE:
  • DO MISKI WSYP WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE I WYMIESZAJ, AŻ BĘDZIE MIAŁO GĘSTĄ (GŁADKĄ) KONSYSTENCJĘ.
  • SMAŻ NA PATELNI POSMAROWANĄ OLEJEM NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON.
  • W RONDELKU PODGRZEJ ŚMIETANĘ I ROZPUŚĆ W NIEJ CZEKOLADĘ. DODAJ ROZPUSZCZONĄ W WODZIE (1/3 SZKLANKI) ŻELATYNĘ I WYMIESZAJ. OSTUDŹ I NAŁÓŻ NA NALEŚNIKI.
  • ZŁÓŻ NALEŚNIKI W KWADRATY.
  • OBIERZ POMARAŃCZE, WYTNIJ CZĄSTKI BEZ SKÓREK.
  • NA PATELNI ROZPUŚĆ ŁYŻKĘ CUKRU NA KARMEL. 
  • DO ROZPUSZCZONEGO KARMELU DODAJ POMARAŃCZE. WLEJ SOK POMARAŃCZOWY I GOTUJ, AŻ SOS ZGĘSTNIEJE. 
  • DODAJ MASŁO.
  • W SOSIE PODGRZEJ NALEŚNIKI. PRZEŁÓŻ JE NA TALERZ I POLEJ SOSEM I UDEKORUJ POMARAŃCZAMI.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz