CIASTO NA OKOŁO 5 - 8 NALEŚNIKÓW
- 1 SZKLANKA MLEKA
- 1 SZKLANKA WODY
- 2 JAJKA
- SZCZYPTA SOLI
- 1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
- 1 1/2 SZKLANKI MĄKI
NADZIENIE:
- 6 - 8 ZIEMNIAKÓW
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- 1 LITR BULIONU WARZYWNEGO
- 1 ŁYŻKA SOLI
- NITKI SZAFRANU
- 1 ŁYŻKA MASŁA
- 3 ŁYŻKI ŚMIETANY 18%
- 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU
- ŚWIEŻA PIETRUSZKA DO DEKORACJI
WYKONANIE:
- NA POCZĄTEK OBIERAMY ZIEMNIAKI I GOTUJEMY JE W 1 LITRZE BULIONU WARZYWNEGO Z DODATKIEM 2 ZĄBKÓW CZOSNKU I ŁYŻKĄ SOLI.
- W CZASIE GDY ZIEMNIAKI SIĘ GOTUJĄ PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE PRZY POMOCY ROBOTA KUCHENNEGO EKM4000 - MIKSUJEMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA GŁADKĄ MASĘ I WSTAWIAMY DO LODÓWKI NA CZAS GOTOWANIA SIĘ ZIEMNIAKÓW.
- GDY ZIEMNIAKI BĘDĄ JUŻ UGOTOWANE - ODCEDZAMY I BLENDUJEMY PRZY POMOCY ROBOTA RĘCZNEGO ESTM6400 WRAZ Z CZOSNKIEM, ŚMIETANĄ, PIEPRZEM I JEDNĄ ŁYŻKĄ MASŁA.
- SZAFRAN UCIERAMY NA PROSZEK I DODAJEMY DO ZIEMNIAKÓW I JESZCZE RAZ WSZYSTKO BLENDUJEMY - ODSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM I ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
- PO USMAŻENIU NALEŚNIKÓW WYKŁADAMY PUREE ZIEMNIACZANE NA NALEŚNIKA I ZWIJAMY W RULON.
- KROIMY NA DWIE CZĘŚCI, UKŁADAMY NA TALERZY I DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ PIETRUSZKĄ.