czwartek, 16 stycznia 2014

POLSKI FUSION

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 5 - 8 NALEŚNIKÓW
  • 1 SZKLANKA MLEKA
  • 1 SZKLANKA WODY
  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
  • 1 1/2 SZKLANKI MĄKI

NADZIENIE:
  • 6 - 8 ZIEMNIAKÓW
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 1 LITR BULIONU WARZYWNEGO
  • 1 ŁYŻKA SOLI
  • NITKI SZAFRANU
  • 1 ŁYŻKA MASŁA
  • 3 ŁYŻKI ŚMIETANY 18%
  • 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU
  • ŚWIEŻA PIETRUSZKA DO DEKORACJI

WYKONANIE:
  • NA POCZĄTEK OBIERAMY ZIEMNIAKI I GOTUJEMY JE W 1 LITRZE BULIONU WARZYWNEGO Z DODATKIEM 2 ZĄBKÓW CZOSNKU I ŁYŻKĄ SOLI.
  • W CZASIE GDY ZIEMNIAKI SIĘ GOTUJĄ PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE PRZY POMOCY ROBOTA KUCHENNEGO EKM4000 - MIKSUJEMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA GŁADKĄ MASĘ I WSTAWIAMY DO LODÓWKI NA CZAS GOTOWANIA SIĘ ZIEMNIAKÓW.
  • GDY ZIEMNIAKI BĘDĄ JUŻ UGOTOWANE - ODCEDZAMY I BLENDUJEMY PRZY POMOCY ROBOTA RĘCZNEGO ESTM6400 WRAZ Z CZOSNKIEM, ŚMIETANĄ, PIEPRZEM I JEDNĄ ŁYŻKĄ MASŁA.
  • SZAFRAN UCIERAMY NA PROSZEK I DODAJEMY DO ZIEMNIAKÓW I JESZCZE RAZ WSZYSTKO BLENDUJEMY - ODSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM I ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
  • PO USMAŻENIU NALEŚNIKÓW WYKŁADAMY PUREE ZIEMNIACZANE NA NALEŚNIKA I ZWIJAMY W RULON.
  • KROIMY NA DWIE CZĘŚCI, UKŁADAMY NA TALERZY I DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ PIETRUSZKĄ.




poniedziałek, 13 stycznia 2014

NALEŚNIK Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:
  • 1 1/2 SZKLANKA MĄKI 
  • 1 SZKLANKA MLEKA
  • 1/2 SZKLANKI WODY MINERALNEJ GAZOWANEJ
  • 1 JAJKO
  • 2 ŁYŻKI STARTEJ SKORKI Z CYTRYNY
  • 1 GAŁĄZKA ROZMARYNU ( SAME LISTKI )
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻKA SODY OCZYSZCZONEJ
  • OLIWA DO SMAŻENIA

PASTA Z ŁOSOSIA:
  • ŁOSOŚ WĘDZONY ( ILOŚĆ ZALEŻY OD WASZYCH UPODOBAŃ, ZOSTAWCIE TROSZKĘ DO GRILLOWANIA W DALSZEJ CZĘŚCI PRZEPISU - PODZIELCIE PÓŁ NA PÓŁ )
  • 250 ML ŚMIETANY 18%
  • 3 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
  • KILKA LISTKÓW ROZMARYNU
  • 1 ŁYŻECZKA PIEPRZY
  • SZCZYPTA SOLI
  • KILKA LISTKÓW MIĘTY

DODATKI:
  • ŁOSOŚ WĘDZONY ( JAK WYŻEJ )
  • ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
  • TRÓJKĄCIKI OBRANEJ CYTRYNY
  • STARTA SKÓRKA Z CYTRYNY
  • ROZDROBNIONY ROZMARYN

WYKONANIE:
  • PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE PRZY POMOCY ROBOTA KUCHENNEGO ELECTROLUX EKM4000 - ROZMARYN, A DOKŁADNIEJ SAME LISTKI SIEKAMY NA DROBNO I Z RESZTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO DOKŁADNIE MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA OKOŁO 15 - 20 MINUT.
  • ŁOSOSIA DZIELIMY PÓŁ NA PÓŁ I JEDNĄ CZĘŚĆ GRILLUJEMY NA PATELNI LUB NA GRILLU ELEKTRYCZNYM ( DOPRAWIONEGO PIEPRZEM I SOLĄ ). DRUGĄ CZĘŚĆ ŁOSOSIA BLENDUJEMY PRZY POMOCY BLENDERA ESTM6400 Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW NA PASTĘ.
  • ZACZYNAMY SMAŻYĆ MAŁE NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKA ILOŚCIĄ OLIWY.
  • GOTOWE NALEŚNIKI PRZEKŁADAMY PASTĄ Z ŁOSOSIA I DEKORUJEMY GRILLOWANYM ŁOSOSIEM, MIĘTĄ, CYTRYNĄ I ROZMARYNEM.