piątek, 14 grudnia 2012

RULONIKI ZAPIEKANE: SZPINAK I SZYNKA

SKŁADNIKI:
CIASTO NA NALEŚNIKI TRADYCYJNE (<=KLIKNIJ LINK)
OKOŁO 10 SZTUK  
  • PACZKA ŚWIEŻEGO SZPINAKU 
  • 20 PLASTERKÓW SZYNKI NP. KONSERWOWEJ 
  • 30 DAG SERA ŻÓŁTEGO
  • 400 - 500 GRAM PIECZAREK 
  • SZKLANKA ORZECHÓW WŁOSKICH
  • 2 ŁYŻKI MASŁA (DO SMAŻENIA PIECZAREK) 
  • PIEPRZ
  • 1 - 2 POMIDORY 
  • LIŚCIE BAZYLII (DO DEKORACJI)

WYKONANIE:
  • SMAŻYMY NALEŚNIKI I ODKŁADAMY NA BOK.
  • MYJEMY I KROIMY PIECZARKI W PLASTERKI.
  • NA ROZGRZANEJ PATELNI WRZUCAMY 2 ŁYŻKI MASŁA I POKROJONE PIECZARKI. DOPRAWIAMY PIEPRZEM. DUSIMY POD PRZYKRYWKĄ OKOŁO 7 - 8 MINUT I ODKŁADAMY DO OSTUDZENIA.
  • NA NALEŚNIKI KŁADZIEMY PO 2 PLASTERKI SZYNKI, DUSZONE PIECZARKI I  GARŚĆ SZPINAKU I PO 2 PLASTERKI POMIDORA - ZWIJAMY W RULON. UKŁADAMY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM.
  • ŚCIERAMY SER I SIEKAMY ORZECHY.
  • ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO OKOLO 200 STOPNI.
  • UŁOŻONE NALEŚNIKI W NACZYNIU ŻAROODPORNYM POSYPUJEMY STARTYM SEREM I ORZECHAMI.
  • WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 10 MINUT (AŻ SER SIĘ DOBRZE ROZTOPI).
  • UKŁADAMY NA TALERZU I DEKORUJEMY BAZYLIĄ.