poniedziałek, 2 grudnia 2013

NALEŚNIKOWA CHOINKA

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 8 - 10 NALEŚNIKÓW
  • 100 ML MAŚLANKI
  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻKA OLEJU
  • 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
  • SZKLANKA MĄKI
  • 2 ŁYŻKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 100 ML HERBATY MALINOWEJ FIRMY "SANTE
BEZA:
  • 2 BIAŁKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1/2 SZKLANKI CUKRU
  • 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 
DODATKI:
  • CUKIER PUDER
  • STARTA KORA CYNAMONU FIRMY "KAMIS

WYKONANIE:
  • ZACZYNAMY OD BEZY: BIAŁKA UBIJAMY Z SZCZYPTA SOLI NA SZTYWNA PIANĘ MIKSEREM. DODAJEMY ŁYŻKA PO ŁYŻCE CUKIER CAŁY CZAS MIKSUJĄC NA WOLNYCH OBROTACH. NA SAM KONIEC DODAJEMY MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ I MIKSUJEMY NA JEDNOLITĄ MASĘ.
  • ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 120 STOPNI I NA PAPIERZE DO PIECZENIA WYKŁADAMY BEZĘ NA CIENKI ( OKOŁO 1 CM ) PLACEK I PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 25 - 30 MINUT.
  • W CZASIE GDY BEZA JEST W PIEKARNIKU ZACZYNAMY PRZYGOTOWYWAĆ NALEŚNIKI.
  • ZAPARZAMY MOCNY WYWAR Z HERBATY MALINOWEJ OD SANTE W 100 ML WRZĄTKU I STUDZIMY.
  • RESZTĘ SKŁADNIKÓW MIESZAMY ZE SOBA NA GŁADKĄ I JEDNOLITĄ MASĘ.
  • NASTĘPNIE DODAJEMY OSTUDZONĄ HERBATĘ I JESZCZE RAZ WSZYSTKO MIESZAMY.
  • MOŻEMY JUŻ SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
  • SMAŻCIE RÓŻNE WIELKOŚCI OD NAJWIĘKSZEGO DO NAJMNIEJSZEGO JEŻELI CHCECIE ZROBIĆ CHOINKĘ, A JEŚLI MACIE INNY POMYSŁ TO SUPER ( ZACHĘCAM WTEDY DO PODZIELENIA SIĘ Z NIM NA MOIM FAN PAGE NA FACEBOOK'U ).
  • MAJĄC JUŻ NALEŚNIKI I GOTOWĄ BEZĘ, KTÓRĄ KROIMY W PASECZKI MOŻEMY PRZYSTĄPIĆ DO PROJEKTOWANIA NASZEJ CHOINKI ;)
  • NA KONIEC POSYPUJEMY CUKREM PUDREM I STARTĄ KORĄ CYNAMONU OD "KAMIS" OCZYWIŚCIE.