poniedziałek, 7 stycznia 2013

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE NA OSTRO

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
  • 150 GRAM MĄKI
  • 2 JAJKA
  • 250 ML MLEKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
  • WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
  • MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)

NADZIENIE:
  • 2 PAPRYKI CZERWONE
  • 300 GRAM PIECZAREK
  • 1 PAPRYCZKA CHILLI 
  • 1 CEBULA
  • 4 ZĄBKI CZOSNKU
  • 2 POMIDORY
  • ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO
  • 2 PIERSI Z KURCZAKA
  • SÓL I PIEPRZ
  • OLEJ DO SMAŻENIA
  • SZCZYPIOREK
  • SER ŻÓŁTY LUB CAMEMBERT 

SOS:
  • 1 PUSZKA POMIDORÓW OBRANYCH, POKROJONYCH Z DODATKIEM SOSU POMIDOROWEGO 
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 2 PLASTERKI PAPRYCZKI CHILLI 
  • 2 ŁYŻKI OLIWY
  • 25 GRAM MASŁA
  • ŚWIEŻO MIELONY PIEPRZ
  • 1 ŁODYGA SELERA NACIOWEGO

WYKONANIE:
  • PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
  • ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
  • PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
  • ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.
  • OCZYŚCIĆ WARZYWA, POKROIĆ W KOSTKĘ.
  • NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WLAĆ 2 ŁYŻKI OLEJU I WRZUCIĆ WARZYWA.
  • DODAĆ PRZECIŚNIĘTY CZOSNEK.
  • PO KILKU MINUTACH PODLAĆ NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ WODY I DUSIĆ DO MIĘKKOŚCI, AŻ WODA WYPARUJE.
  • POD KONIEC DUSZENIA DODAĆ KONCENTRAT POMIDOROWY I DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM.
  • W MIĘDZYCZASIE POKROIĆ PIERSI Z KURCZAKA W KOSTKĘ I PODSMAŻYĆ NA DRUGIEJ PATELNI, AŻ SIĘ ZARUMIENIĄ.
  • SZCZYPIOREK UMYĆ I ZALAĆ WRZĄTKIEM NA 10 SEKUND (BĘDZIE BARDZIEJ SPRĘŻYSTY I WYKORZYSTAMY GO DO ZWIĄZANIA NALEŚNIKÓW).
  • ZETRZEĆ SER ŻÓŁTY LUB POKROIĆ CAMEMBERT (WEDLE UZNANIA).
  • NA KAŻDY NALEŚNIK UKŁADAĆ PO 2 ŁYŻKI SOSU Z WARZYWAMI I SER ŻÓŁTY (LUB CAMEMBERT). 
  • ZWINĄĆ W SAKIEWKĘ I ZWIĄZAĆ SZCZYPIORKIEM.
  • GOTOWE SAKIEWKI UKŁADAĆ NA BLASZCE I ZAPIEC W PIEKARNIKU NA OKOŁO 15-20 MINUT (180' STOPNI). TAK, BY NALEŚNIK SIĘ ZARUMIENIŁ, A SER ROZPUŚCIŁ.
  • W TRAKCIE GDY SAKIEWKI SĄ JUŻ W PIEKARNIKU PRZYGOTOWUJEMY SOS.
  • DO RONDELKA WRZUCAMY POMIDORY Z PUSZKI, POKROJONY SELER NACIOWY, PRZECISKAMY CZOSNEK, PAPRYCZKĘ CHILLI I DOPRAWIAMY PIEPRZEM, OLIWĄ I CUKREM.
  • GOTUJEMY OKOŁO 15 MINUT PODLEWAJĄC 1/3 SZKLANKI WODY I OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC.
  • PO 15 MINUTACH DODAJEMY MASŁO I WSZYSTKO MIKSUJEMY BLENDEREM.
  • WYCIĄGAMY SAKIEWKI Z PIEKARNIKA I DOPRAWIAMY SOSEM.