niedziela, 10 sierpnia 2014

NALEŚNIKI z PĘCZAKIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 150 GRAM MĄKI
  • 200 ML MLEKA
  • 2 JAJKA
  • 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
  • OLEJ DO SMAŻENIA

DODATKI:
  • 2 TOREBKI PĘCZAKU
  • 1 LITR BULIONU DROBIOWEGO
  • PĘCZEK MŁODYCH CEBULEK
  • 4 - 6 RZODKIEWEK
  • SÓL I PIEPRZ

WYKONANIE:
  • NA SAMYM POCZĄTKU ZAGOTOWUJEMY BULION I WRZUCAMY DO NIEGO TOREBKI Z PĘCZAKIEM. GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 15 MINUT. NA PARZE Z GOTUJĄCEGO SIĘ PĘCZAKU USTAWIAMY CEDZAK Z MŁODĄ CEBULKĄ ( trzymamy, aż zmięknie myślę, że 10 minut wystarczy ).
  • W CZASIE GDY PĘCZAK SIĘ GOTUJE PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE I NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY NALEŚNIKI NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON.
  • PO UGOTOWANIU PĘCZKU ODCEDZAMY GO, CEBULKĘ KROIMY ( ale nie całą, zostawcie coś do dekoracji ) I MIESZAMY WSZYSTKO RAZEM DOPRAWIAJĄC SOLĄ I PIEPRZEM.
  • UKŁADAMY NA NALEŚNIKU I ZWIJAMY W RULON. PODAJEMY Z RZODKIEWKĄ I SPARZONA MŁODĄ CEBULKĄ.
  • MOŻECIE POLAĆ TROSZKĘ OLIWĄ dla wzbogacenia smaku.