piątek, 2 listopada 2012

NALEŚNIKI Z PORAMI I WIEJSKIM SERKIEM

SKŁADNIKI:
CIASTO JAK NA NALEŚNIKI TRADYCYJNE (<= KLIKNIJ LINK)
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
  • 1 ŁYŻKA OLEJU ROŚLINNEGO
  • 200 GRAM PORÓW POKROJONYCH W PLASTERKI
  • SÓL I PIEPRZ
  • 2 ŁYŻKI POSIEKANEGO SZCZYPIORKU
  • 150 GRAM BIAŁEGO WIEJSKIEGO SERA (SEREK KOZI)
  • 1-2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 1 MAŁA ŻÓŁTA PAPRYKA
  • 1 CEBULA 

WYKONANIE:
  • USMAŻYĆ NALEŚNIKI I ODŁOŻYĆ.
  • NA PATELNI ROZTOPIĆ MASŁO WRAZ Z OLEJEM ROŚLINNYM, DODAĆ PORY, PAPRYKĘ, CEBULĘ, DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM. PRZYKRYĆ POKRYWKĄ LUB FOLIĄ ALUMINIOWĄ I DUSIĆ OKOŁO 10 MINUT, AŻ ZMIĘKNĄ (NIE DOPUŚCIĆ DO PRZYPALENIA), DODAĆ SZCZYPIOREK I PRZECIŚNIĘTY CZOSNEK, WSZYSTKO WYMIESZAĆ.
  • PORY, A NASTĘPNIE SER WIEJSKI ROZŁOŻYĆ PO RÓWNO NA NALEŚNIKI I ZŁOŻYĆ W TRÓJKĄTY.
  • PODGRZAĆ CAŁOŚĆ NA PATELNI (NA MAŁYM OGNIU) I PODAWAĆ OD RAZU.








środa, 31 października 2012

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI

SKŁADNIKI:
 CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
  • 50 GRAM MASŁA
  • 50 GRAM CIEMNEJ CZEKOLADY
  • 250 ML MLEKA
  • 1 PŁASKA ŁYŻECZKA KAKAO
  • 2 MAŁE JAJKA
  • 1/2 SZKLANKI CUKRU
  • 150 GRAM MĄKI PSZENNEJ
  • OKOŁO 1/3 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ

NADZIENIE:
  • OKOŁO 500 GRAM TRUSKAWEK LUB MALIN
  • 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU + DODATKOWO 1/2 SZKLANKI 
  • 500 GRAM SERKA TWAROŻKOWEGO (NP. TUREK ŚMIETANKOWY)
  • WANILIA LUB CYNAMON
  • POSYPKA: ORZECHY WŁOSKIE LUB WIÓRKI KOKOSOWE

WYKONANIE:
  • DO RONDELKA WŁOŻYĆ POKROJONE NA KAWAŁKI MASŁO I POŁAMANĄ CZEKOLADĘ. WLAĆ MLEKO I DODAĆ WANILIĘ LUB CYNAMON.
  • WSYPAĆ KAKAO I NA MAŁYM OGNIU ROZTOPIĆ WSZYSTKO PAMIĘTAJĄC ŻEBY ZA MOCNO NIE PODGRZAĆ.
  • ODSTAWIĆ Z OGNIA, WBIĆ JAJKA, DODAĆ CUKIER I ZMIKSOWAĆ.
  • NASTĘPNIE WSYPAĆ MĄKĘ I JESZCZE RAZ ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ.
  • ODSTAWIĆ NA OKOŁO 45 MINUT.
  • DO CIASTA DODAĆ 1/3 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ I ZMIKSOWAĆ.
  • MOŻNA JUŻ SMAŻYĆ NALEŚNIKI !
  • POKROIĆ TRUSKAWKI NA KAWAŁKI (UMYĆ MALINY). ODŁOŻYĆ 1 SZKLANKĘ TRUSKAWEK LUB MALIN I ZMIKSOWAĆ NA MUS Z OKOŁO 3 ŁYŻECZKAMI CUKRU PUDRU.
  • SEREK WYMIESZAĆ Z 1/2 SZKLANKI CUKRU PUDRU. WANILIE LUB CYNAMON WYMIESZAĆ Z MASĄ SEROWĄ.
  • POSMAROWAĆ NALEŚNIKI NADZIENIEM, DODAĆ PO 4-5 KAWAŁECZKÓW TRUSKAWEK (LUB POSYPAĆ MALINAMI) I ZŁOŻYĆ W TRÓJKĄTY.
  • POSYPAĆ CUKREM PUDREM (ORZECHAMI LUB WIÓRKAMI KOKOSOWYMI).








niedziela, 28 października 2012

AMERYKAŃSKIE PANCAKES

SKŁADNIKI:
PORCJA NA OKOŁO 8-10 NALEŚNIKÓW
  • 1 i 1/4 SZKLANKI MĄKI
  • 1 JAJKO
  • 1 i 1/4 SZKLANKI MAŚLANKI
  • 1/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU
  • CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • 1 ŁYŻECZKA SODY
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1/4 SZKLANKI OLIWY

WYKONANIE:

  • W BLENDERZE MIKSUJĘ WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA GŁADKĄ MASĘ (KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY).
  • ROZGRZEWAM PATELNIĘ I NA ŚREDNIM OGNIU SMAŻĘ PANCAKES.
  • PODAJĘ Z SYROPEM KLONOWYM, MASŁEM LUB CUKREM PUDREM.







NALEŚNIKI TRADYCYJNE

SKŁADNIKI:
 CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
  • 150 GRAM MĄKI
  • 2 JAJKA
  • 250 ML MLEKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
  • WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
  • MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)

WYKONANIE:
  • PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
  • ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
  • PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
  • ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.