poniedziałek, 22 czerwca 2015

NALEŚNIKI w towarzystwie BOBU i WOŁOWINY

SKŁADNIKI na CIASTO:
  • SZKLANKA MĄKI
  • SZKLANKA MLEKA
  • 1/3 SZKLANKI WODY MINERALNEJ GAZOWANEJ
  • 1 JAJKO
  • SZCZYPTA SOLI
  • OLIWA DO SMAŻENIA
DODATKI:
  • SZKLANKA UGOTOWANEGO i OBRANEGO BOBU
  • OLIWA
  • 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
  • LIŚCIE ŚWIEŻEJ MIĘTY
  • ŚWIEŻY KOPEREK
  • 6 ZIELONYCH SZPARAGÓW
  • 4 RZODKIEWKI
  • WOŁOWINA 2 kawałki po około 100 gram
  • SÓL MORSKA/PIEPRZ

WYKONANIE:
  • SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ NA JEDNOLITĄ KONSYSTENCJĘ. 

  • BÓB RAZEM Z SOKIEM Z CYTRYNY, KILKOMA LISTKAMI MIĘTY, ŁYŻECZKĄ POSIEKANEGO KOPRU I OKOŁO 50ml OLIWY BLENDUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
  • SZPARAGI GOTUJEMY NA PARZE PRZEZ 5 - 8 MINUT.
  • RZODKIEWKĘ KROIMY NA PÓŁ I PODSMAŻAMY NA OLIWIE Z DODATKIEM OCTU BALSAMICZNEGO. PRZEZ OKOŁO MINUTĘ.
  • TERAZ SMAŻYMY MAŁE NALEŚNIKI ( od 5 do 10 cm ) Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
  • WOŁOWINĘ PRZYGOTOWUJEMY JAK JUŻ BĘDĄ NALEŚNIKI - SMARUJEMY KAŻDY KAWAŁEK OLIWĄ I POSYPUJEMY PIEPRZEM. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ,
  • SMAŻYMY NA ULUBIONY STOPIEŃ WYSMAŻENIA ( JA smażyłem po minucie, z każdej strony ). 
  • DAJEMY DO ODPOCZĘCIA NA KRATCE I POSYPUJEMY SOLĄ MORSKĄ.
  • KROIMY W PLASTERKI.

  • NA TALERZ WYKŁADAMY MASĘ Z BOBU I NASTĘPNIE RESZTĘ SKŁADNIKÓW WEDLE UZNANIA/GUSTU/FANTAZJI.