wtorek, 10 lutego 2015

NALEŚNIK i JARMUŻ

SKŁADNIKI na cisto:
  • SZKLANKA MLEKA 250 ML
  • 300 GRAM MĄKI
  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • OLIWA do smażenia
CHIPSY z JARMUŻU:
  • KILKA LIŚCI ŚWIEŻEGO JARMUŻU
  • OLIWA
  • SÓL MORSKA
SOS POMIDOROWY:
  • 4 DUŻE POMIDORY
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • PIEPRZ
  • SÓL
  • 1/2 SZKLANKI WODY
PESTO z JARMUŻU:
  • 2 GARŚCI ŚWIEŻEGO JARMUŻU
  • 1/2 SZKLANKI OLIWY
  • KILKA PLASTERKÓW CHILLI
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • SÓL do smaku
DODATKI:
  • POMIDOR
  • PIEPRZ

WYKONANIE:
  • PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI. WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA CZAS PRZYGOTOWANIA RESZTY DANIA.
  • PESTO - JARMUŻ OBIERAMY TAK, ABY NIE BYŁO TWARDYCH CZĘŚCI ( same miękkie liście ) I WRZUCAMY DO POJEMNIKA BLENDERA. DOLEWAMY OLIWĘ, WRZUCAMY KILKA PLASTERKÓW CHILLI I POKROJONY CZOSNEK. CAŁOŚĆ MIKSUJEMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT I DOPRAWIAMY SOLĄ.
  • SOS POMIDOROWY - ZAGOTOWUJEMY W RONDELKU WODĘ I DODAJEMY POKROJONE POMIDORY, PRZECIŚNIĘTY CZOSNEK. DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. GOTUJEMY DO CZASU, AŻ POMIDORY ZMIĘKNĄ I ZACZNĄ SIĘ ROZPADAĆ. NASTĘPNIE PRZECIERAMY PRZEZ SITO I PODGRZEWAMY PRZED PODANIEM.
  • CHIPSY Z JARMUŻU - LIŚCIE JARMUŻU NACIERAMY OLIWĄ I POSYPUJEMY SOLĄ. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I PODSMAŻAMY PRZEZ KILKA SEKUND OBRACAJĄC LIŚCIE, AŻ BĘDĄ CHRUPKIE ( ale nie spalone !!! ).
  • CZAS NA NALEŚNIKI. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLIWY I WYLEWAMY PO JEDNEJ ŁYŻCE CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
  • PODAJEMY Z CIEPŁYM SOSEM POMIDOROWYM, CHIPSAMI, POLEWAMY PESTO I PRZEKŁADAMY POMIDOREM POKROJONYM W PLASTRY ( pomidory możemy podsmażyć na oliwie przez 15 - 20 sekund ) . 




1 komentarz: