CIASTO NA OKOŁO 6 - 8 SZTUK
- SZKLANKA MĄKI
- SZKLANKA NAPOJU MIGDAŁOWEGO "ALPRO" ( LUB SZKLANKA MLEKA + ZMIKSOWANE 1/2 SZKLANKI MIGDAŁÓW )
- 2 JAJKA
- SZCZYPTA SOLI
- 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO (OSTUDZONEGO) MASŁA
NADZIENIE:
- SER KOZI ( 1 OPAKOWANIE )
PANIERKA DO NALEŚNIKÓW:
- MIGDAŁY ( DROBNO ZMIELONE )
- 1 JAJKO
- 1/2 SZKLANKI MĄKI
- 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
SOS:
- DŻEM WIŚNIOWY
- OCET BALSAMICZNY
- IMBIR W PROSZKU
- ŁYŻKA MIODU
WYKONANIE:
- CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ NA GŁADKA MASĘ. SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI I ODKŁADAMY DO OSTUDZENIA.
- PRZYGOTOWUJEMY SOS: W MAŁYM RONDELKU PODGRZEWAMY OCET BALSAMICZNY I DODAJEMY IMBIR. ODSTAWIAMY Z OGNIA I DODAJEMY ŁYŻKĘ MIODU I PÓŁ SŁOICZKA DŻEMU - DOKŁADNIE MIESZAMY. PRZECISKAMY PRZEZ SITKO I PODGRZEWAMY PRZED PODANIEM.
- NA NALEŚNIKI UKŁADAMY PO 2 PLASTERKI SERA KOZIEGO, SKŁADAMY W TRÓJKĄTY.
- OBTACZAMY NALEŚNIKI W MĄCE, PÓŹNIEJ W ROZTRZEPANYM JAJKU I W MIGDAŁACH - UKŁADAMY NA FORMIE ŻAROODPORNEJ WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA, POLEWAMY ROZTOPIONYM MASŁEM I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA ( ROZGRZANEGO DO 180' STOPNI ) NA OKOŁO 10 MINUT.
- PO WYJĘCIU Z PIEKARNIKA UKŁADAMY NA TALERZ I POLEWAMY SOSEM.
- A WSZYSTKO POPIJAMY NAPOJEM MIGDAŁOWYM OD "ALPRO".
Wygląda przepysznie..:) chęci narobiłeś na takie naleśniki:) serek kozi...:)
OdpowiedzUsuńCzekałam na ten przepis :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńświetne !! z serem kozim jeszcze nie próbowałam, pewnie są przepyszne ;)
OdpowiedzUsuń