SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 - 12 NALEŚNIKÓW
- 250 GRAM MAKI
- 120 ML WODY
- ŁYŻECZKA SOLI
- 4 ŁYŻKI OLEJU
WYKONANIE:
- MIESZAMY MĄKĘ Z SOLĄ I DOLEWAMY WODĘ.
- ZAGNIATAMY CIASTO - TAK ŻEBY BYŁO JAK PLASTELINA.
- ODSTAWIAMY NA OKOŁO 15 MINUT DO LODÓWKI.
- OLEJ WLEWAMY DO MAŁEJ MISECZKI ( BĘDZIEMY W NIM MOCZYĆ PALCE I FORMOWAĆ NALEŚNIKI ).
- MOCZYMY PALCE W OLEJU I ODRYWAMY MAŁE KULECZKI CIASTA ( MNIEJ WIĘCEJ JAK PIŁECZKA DO PING PONGA ).
- NA NATŁUSZCZONEJ POWIERZCHNI ( ŻEBY NAM SIĘ CIASTO NIE KLEIŁO ) ROZCIĄGAMY CIASTO DO WIELKOŚCI POCZTÓWKI I SKŁADAMY W KOPERTĘ.
- I JESZCZE RAZ ROZCIĄGAMY NA TYLE ILE TO MOŻLIWE.
- NA DOBRZE ROZGRZANEJ, LEKKO NATŁUSZCZONEJ PATELNI SMAŻYMY NALEŚNIKI, AŻ BĘDĄ ZŁOCISTE.
- MOŻEMY JE NADZIAĆ DOWOLNIE LUB PO PROSTU POSMAROWAĆ MASŁEM I SKROPIĆ SOKIEM Z CYTRYNY LUB POSYPAĆ CUKREM PUDREM. PEŁNA DOWOLNOŚĆ.
Fajne ! Nie znałam wcześniej takich :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com