poniedziałek, 24 czerwca 2013

MAROKAŃSKIE NALEŚNIKI





SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 - 12 NALEŚNIKÓW
  • 250 GRAM MAKI
  • 120 ML WODY
  • ŁYŻECZKA SOLI
  • 4 ŁYŻKI OLEJU

WYKONANIE:
  • MIESZAMY MĄKĘ Z SOLĄ I DOLEWAMY WODĘ.
  • ZAGNIATAMY CIASTO - TAK ŻEBY BYŁO JAK PLASTELINA.
  • ODSTAWIAMY NA OKOŁO 15 MINUT DO LODÓWKI.
  • OLEJ WLEWAMY DO MAŁEJ MISECZKI ( BĘDZIEMY W NIM MOCZYĆ PALCE I FORMOWAĆ NALEŚNIKI ).
  • MOCZYMY PALCE W OLEJU I ODRYWAMY MAŁE KULECZKI CIASTA ( MNIEJ WIĘCEJ JAK PIŁECZKA DO PING PONGA ).
  • NA NATŁUSZCZONEJ POWIERZCHNI ( ŻEBY NAM SIĘ CIASTO NIE KLEIŁO ) ROZCIĄGAMY CIASTO DO WIELKOŚCI POCZTÓWKI I SKŁADAMY W KOPERTĘ.
  • I JESZCZE RAZ ROZCIĄGAMY NA TYLE ILE TO MOŻLIWE.
  • NA DOBRZE ROZGRZANEJ, LEKKO NATŁUSZCZONEJ PATELNI SMAŻYMY NALEŚNIKI, AŻ BĘDĄ ZŁOCISTE.
  • MOŻEMY JE NADZIAĆ DOWOLNIE LUB PO PROSTU POSMAROWAĆ MASŁEM I SKROPIĆ SOKIEM Z CYTRYNY LUB POSYPAĆ CUKREM PUDREM. PEŁNA DOWOLNOŚĆ.






1 komentarz:

  1. Fajne ! Nie znałam wcześniej takich :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń