SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 - 12 NALEŚNIKÓW
- 250 GRAM MAKI
 - 120 ML WODY
 - ŁYŻECZKA SOLI
 
- 4 ŁYŻKI OLEJU
 
WYKONANIE:
- MIESZAMY MĄKĘ Z SOLĄ I DOLEWAMY WODĘ.
 - ZAGNIATAMY CIASTO - TAK ŻEBY BYŁO JAK PLASTELINA.
 - ODSTAWIAMY NA OKOŁO 15 MINUT DO LODÓWKI.
 
- OLEJ WLEWAMY DO MAŁEJ MISECZKI ( BĘDZIEMY W NIM MOCZYĆ PALCE I FORMOWAĆ NALEŚNIKI ).
 
- MOCZYMY PALCE W OLEJU I ODRYWAMY MAŁE KULECZKI CIASTA ( MNIEJ WIĘCEJ JAK PIŁECZKA DO PING PONGA ).
 - NA NATŁUSZCZONEJ POWIERZCHNI ( ŻEBY NAM SIĘ CIASTO NIE KLEIŁO ) ROZCIĄGAMY CIASTO DO WIELKOŚCI POCZTÓWKI I SKŁADAMY W KOPERTĘ.
 - I JESZCZE RAZ ROZCIĄGAMY NA TYLE ILE TO MOŻLIWE.
 
- NA DOBRZE ROZGRZANEJ, LEKKO NATŁUSZCZONEJ PATELNI SMAŻYMY NALEŚNIKI, AŻ BĘDĄ ZŁOCISTE.
 
- MOŻEMY JE NADZIAĆ DOWOLNIE LUB PO PROSTU POSMAROWAĆ MASŁEM I SKROPIĆ SOKIEM Z CYTRYNY LUB POSYPAĆ CUKREM PUDREM. PEŁNA DOWOLNOŚĆ.
 

Fajne ! Nie znałam wcześniej takich :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com