piątek, 26 kwietnia 2013

PANCAKES Z KREMEM CYTRYNOWYM I JAGODAMI GOJI

SKŁADNIKI:
CIASTO Z PRZEPISU NA AMERYKAŃSKIE
PANCAKES (<= KLIKNIJ LINK)
  • JAGODY GOJI "SANTE"
  • KILKA ŁYŻEK MIODU

NADZIENIE:
  • 3 CYTRYNY
  • 150 GRAM CUKRU PUDRU
  • ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO
  • 1 ŁYŻKA MASŁA
  • 2 JAJKA
  • 3 ŁYŻKI ŻELATYNY

WYKONANIE:
  • SMAŻYMY NALEŚNIKI I ODKŁADAMY DO OSTUDZENIA.
  • PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE: ŻÓŁTKA UCIERAMY Z CUKREM PUDREM I CUKREM WANILIOWYM AŻ UZYSKAMY JEDNOLITĄ MASĘ.
  • DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ Z 1 CYTRYNY I SOK Z 2 POZOSTAŁYCH CYTRYN. MIESZAMY, A NASTĘPNIE GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 5 MINUT.
  • ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY W GORĄCEJ WODZIE I DODAJEMY DO MASY. DOKŁADNIE MIESZAMY.
  • DODAJEMY MASŁO.
  • BIAŁKA UBIJAMY ZE SZCZYPTA SOLI NA SZTYWNĄ PIANĘ I DODAJEMY DO MASY.
  • WKŁADAMY DO LODÓWKI NA OKOŁO GODZINĘ.
  • NAKŁADAMY MASĘ NA NALEŚNIKI I POSYPUJEMY JAGODAMI GOJI I POLEWAMY MIODEM.
  • MOŻEMY POSYPAĆ STARTĄ SKÓRKĄ Z CYTRYNY







poniedziałek, 22 kwietnia 2013

NALEŚNIKI Z BUDYNIEM, BANANAMI I MUSLI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 6 - 8 SZTUK
  • 1 SZKLANKA MĄKI
  • 2 JAJKA
  • SZKLANKA MLEKA
  • 2 ŁYŻKI CUKRU TRZCINOWEGO
  • 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA

NADZIENIE:
  • 1 TOREBKA BUDYNIU WANILIOWEGO
  • 1 ŁYŻKA CUKRU TRZCINOWEGO
  • 2 BANANY
  • ANANAS 
  • MUSLI TRADYCYJNE "SANTE"

WYKONANIE:
  • NALEŚNIKI: WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA 20 MINUT. PRZED SMAŻENIE JESZCZE RAZ ZMIKSOWAĆ.
  • SMAŻYĆ NA ROZGRZANEJ PATELNI BEZ TŁUSZCZU I ODSTAWIĆ NA BOK DO OSTUDZENIA.
  • NADZIENIE: BANANY POKROIĆ W PLASTERKI, ROZŁOŻYĆ NA FORMIE DO PIECZENIA POSYPAĆ CUKREM TRZCINOWYM I WSADZIĆ DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 10 MINUT ( TEMPERATURA PIECA OKOŁO 200'C ).
  • ANANASA POKROIĆ W PLASTERKI - MOŻE BYĆ ANANAS Z PUSZKI
  • W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ BUDYŃ - JAK NA OPAKOWANIU.
  • NA OSTUDZONE NALEŚNIKI SYPIEMY PO 2 ŁYŻKI MUSLI, KŁADZIEMY ANANASA I POLEWAMY BUDYNIEM, A NA BUDYŃ KŁADZIEMY UPIECZONE BANANY I SKŁADAMY NALEŚNIKI NA PÓŁ.
  • POSYPUJEMY MUSLI.




niedziela, 21 kwietnia 2013

NALEŚNIKI Z MUSLI I PIANKĄ KOKOSOWĄ

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 6 SZTUK
  • 1 JAJKO
  • 200 ML MLEKA KOKOSOWEGO
  • 200 GRAM MĄKI
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU
  • 1/2 SZKLANKI ZMIELONYCH MUSLI "SANTE"

NADZIENIE:
  • 2 BIAŁKA JAJEK 
  • 1/2 SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1/2 SZKLANKI CUKRU
  • 2 JABŁKA
  • KAWAŁKI ŚWIEŻEGO KOKOSA
  • MUSLI KOKOSOWE "SANTE"

MUS:
  • 1 JABŁKO
  • 1 BANAN
  • 1 ŁYŻECZKA CYNAMONU

WYKONANIE:
  • SKŁADNIKI NA CIASTO MIKSUJEMY ZE SOBĄ NA GŁADKĄ MASĘ I SMAŻYMY NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI - ODKŁADAMY NA BOK.
  • JABŁKA KROIMY W PASECZKI, KOKOSA UCIERAMY NA WIÓRKI.
  • PRZYGOTOWUJEMY PIANKĘ KOKOSOWĄ - BIAŁKA ZE SZCZYPTĄ SOLI UCIERAMY I DODAJEMY POWOLI CUKIER I WIÓRKI KOKOSOWE. UCIERAMY NA SZTYWNĄ PIANĘ.
  • NA NALEŚNIKI UKŁADAMY JABŁKA POSYPUJEMY KOKOSEM - NAKŁADAMY PIANKĘ KOKOSOWĄ, DODAJEMY JEDNĄ ŁYŻKĘ MUSLI I ZWIJAMY W STOŻEK.
  • WKŁADAMY DO PIEKARNIKA ROZGRZANEGO DO 180 - 200' STOPNI NA 5 - 8 MINUT AŻ PIANKA SIĘ ZETNIE.
  • MUS: JABŁKO, BANAN I CYNAMON MIKSUJEMY W BLENDERZE I POLEWAMY PO NALEŚNIKACH.