sobota, 11 stycznia 2014

JAPOŃSKIE DORAYAKI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 PORCJI ( DLA 4 OSÓB )
  • 3 ŁYŻKI WODY
  • SZKLANKA MĄKI
  • 3 SZKLANKI CUKRU
  • 3 JAJKA
  • 2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ
  • OLEJ DO SMAŻENIA

NADZIENIE:
  • ŁYŻKA SOLI
  • 1 PUSZKA CZERWONEJ FASOLI
  • 2 SZKLANKI CUKRU

DODATKI:
  • STARTA SKÓRKA Z CYTRYNY
  • LISTKI ŚWIEŻEJ MIĘTY
  • KILKA SZTUK FASOLI DO OZDOBY

WYKONANIE:
  • DO SZKLANKI WLEWAMY WODĘ I ROZPUSZCZAMY SODĘ.
  • DO PRZYRZĄDZENIA CIASTA UŻYWAMY ROBOTA KUCHENNEGO EKM4000 I W DUŻEJ MISCE DOŁĄCZONEJ DO ZESTAWY WSYPUJEMY CUKIER, WBIJAMY JAJKA I DODAJEMY WODĘ Z SODĄ. WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT.
  • PRZYGOTOWUJEMY TERAZ FARSZ Z FASOLI. DO GARNCZKA WLEWAMY OKOŁO JEDNEGO  LITRA WODY I WSYPUJEMY PUSZKĘ FASOLI. DOPROWADZAMY DO WRZENIA I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 25 MINUT.
  • NASTĘPNIE ODLEWAMY WODĘ I DODAJEMY ŁYŻKĘ SOLI I 2 SZKLANKI CUKRU.
  • MIESZAĆ DO MOMENTU ODPAROWANIA RESZTY WODY.
  • CAŁOŚĆ BLENDUJEMY NA "PAPKĘ" PRZY POMOCY BLENDERA ESTM6400.
  • ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
  • WYLEWAMY JEDNĄ ŁYŻKĘ CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA MAŁYM OGNIU Z ZŁOTY KOLOR.
  • PO USMAŻENIU NALEŚNIKÓW NAKŁADAMY FARSZ NA NALEŚNIKA I PRZYKRYWAMY DRUGIM.
  • DEKORUJEMY MIĘTĄ I STARTĄ SKÓRKĄ Z CYTRYNY.







środa, 8 stycznia 2014

NALEŚNIKOWY HAMBURGER Z FRYTKAMI

SKŁADNIKI:
  • 1 SZKLANKA MLEKA
  • 1 SZKLANKA WODY
  • 7 GRAM SUSZONYCH DROŻDŻY
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻKA CUKRU
  • 2 JAJKA
  • 3 SZKLANKI MĄKI

DODATKI:
  • 1/2 SZKLANKI SEZAMU
  • 1 - 2 POMIDOR
  • 2 PIERSI Z KURCZAKA
  • LIŚCIE SAŁATY
  • 1 CEBULA
  • SER ŻÓŁTY W PLASTRACH
  • ŚWIEŻY OGÓREK
  • MAJONEZ
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • OLIWA

FRYTKI:
  • 4 - 5 DUŻYCH MARCHEWEK
  • 2 ŁYŻKI OLIWY
  • SÓL MORSKA
  • PIEPRZ

WYKONANIE:
  • PRZYGOTOWUJEMY CIASTO: DO CIEPŁEGO MLEKA WSYPUJEMY DROŻDŻE, CUKIER, SÓL I ŁYŻKĘ MĄKI I ODSTAWIAMY NA 10 MINUT W CIEPŁE MIEJSCE. 
  • DO PRZYGOTOWANIA CIASTA WYKORZYSTUJEMY ROBOT KUCHENNY EKM4000   ( LUB BLENDER ESTM6400 Z KOŃCÓWKĄ DO UBIJANIA). 
  • DO DUŻEJ MISKI, KTÓRA ZNAJDUJE SIĘ W ZESTAWIE - WBIJAMY JAJKA, WSYPUJEMY MĄKĘ DOLEWAMY WODĘ I ZACZYNAMY MIESZAĆ PO OKOŁU 5 MINUTACH MOŻEMY JUŻ POWOLI DOLEWAĆ NASZĄ MIESZANKĘ Z DROŻDŻY I MLEKA I UBIJAMY JESZCZE PRZEZ 3 MINUTY.
  • TAK PRZYGOTOWANE CIASTO ODSTAWIAMY W CIEPLE MIEJSCE NA CZAS PRZYGOTOWYWANIA SKŁADNIKÓW.
  • POMIDORA I OGÓRKA  MYJEMY I KROIMY W PLASTERKI.
  • CEBULE KROIMY W SPOSÓB JAKI CHCECIE, JA KROJE NA DUŻE OCZKA.
  • SAŁATĘ MYJEMY RWIEMY NA MNIEJSZE KAWAŁECZKI I OSUSZAMY.
  • PIERSI Z KURCZAKA MYJEMY, OSUSZAMY I DELIKATNIE ROZBIJAMY NA GRUBOŚĆ OKOŁO 1 CM. KROIMY W KSZTAŁT, KTÓRY CHCEMY UZYSKAĆ ( JA POKROIŁEM W KOŁA ). DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM I SKRAPIAMY OLIWĄ.
  • CZAS NA FRYTKI: MARCHEWKĘ MYJEMY, OBIERAMY I KROIMY NA KSZTAŁT FRYTEK. 
  • ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 STOPNI.
  • NA BRYTFANNIE WYKŁADAMY  PAPIER DO PIECZENIA I ROZRZUCAMY NASZE MARCHEWKOWE FRYTKI. SKRAPIAMY OLIWĄ, DOPRAWIAMY SOLĄ MORSKĄ I PIEPRZEM - WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 15 - 20 MINUT.  
  • W CZASIE GDY FRYTKI SĄ W PIEKARNIKU ZACZYNAMY SMAŻYĆ NASZE NALEŚNIKI ( BUŁECZKI DO HAMBURGERA ). NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI PRZESMAROWANEJ OLIWĄ WYLEWAMY ŁYŻKĘ CIASTA I POSYPUJEMY SEZAMEM. SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR. JA RADZĘ ZRÓBCIE TAK - PONIEWAŻ BĘDZIEMY ROBIĆ HAMBURGERA TO USMAŻCIE POŁOWĘ NALEŚNIKÓW Z SEZAMEM, A DRUGA POŁOWĘ BEZ ( TO BĘDZIE BUŁKA NA DOLE, A TA Z SEZAMEM NA GÓRZE ).
  • PO USMAŻENIU NALEŚNIKÓW ZACZNIJMY NA OSOBNEJ PATELNI ( DOBRZE ROZGRZANEJ ) SMAŻYĆ NASZEGO KURCZAKA Z OBU STRON NA POŻĄDANY EFEKT ( JA LUBIE DOBRZE WYSMAŻONEGO ). MOŻECIE RÓWNIEŻ WRZUCIĆ GO NA GRILLA ELEKTRYCZNEGO LUB PATELNIĘ GRILLOWĄ. 
  • JEŚLI JUŻ MAMY WSZYTKO TO POZOSTAJE NAM JEDYNIE SKOMPONOWANIE Z POWYŻSZYCH SKŁADNIKÓW NASZEGO NALEŚNIKOWEGO HAMBURGERA I PODANIE GO Z MARCHEWKOWYMI FRYTKAMI ( NIE ZAPOMNIJCIE O NICH ;) BO SIĘ SPALĄ ).







wtorek, 7 stycznia 2014

Test produktów firmy ELECTROLUX - Robot Kuchenny Kitchen Assistent EKM4000 i Blendera ESTM6400

Nowy rok zaczął się miłym prezentem od firmy ELECTROLUX, a mianowicie możliwość przetestowania dwóch urządzeń z najwyższej pułki ROBOTA KUCHENNEGO EKM4000 i BLENDER ESTM6400.




Zacznijmy od Blendera ESTM6400.
W zestawie otrzymujemy stylowy Blender ręczny o dużej mocy 700 W, który jest wyposażony w profesjonalne noże i dość duże ramie ( 25 cm ) co pozwala na bardzo funkcjonalne użytkowanie. Blender posiada mieszadło, które zapobiega zachlapywaniu i przyklejaniu się produktów.
Jeśli nie wystarczy Wam w pracy funkcjonalność potrójnych noży Blendera, firma wyposaża Nas w podwójną ubijaczkę i duży rozdrabniacz, którym rozdrobnicie prawie wszytko ( świetnie rozdrabnia twarde orzechy oraz lód ).
Firma zaskakuje Swoich użytkowników Efektem VORTEX, którego działanie polegać ma na zasysaniu produktów w kierunku ostrzy, aby je jak najdokładniej przerobić.

Jak dla Mnie to świetna propozycja w dobrej cenie, która ułatwi Wam/Mi pracę w kuchni. Myślę, że jakość, funkcjonalność i zaawansowana technologia broni się sama.





Przyszedł czas na perełkę :) Robot Kuchenny EKM4000.
Otwieramy pudełko, w którym znajduje się robot opakowany w styropian zabezpieczający przed uszkodzeniami.
Rozpakowujemy i oto Naszym oczom ukazuję się ON - Cudny Robot Kitchen Assistent w kolorze pięknej ciemnej czerwieni o mocy 1000 W. Wykonany jest z solidnej stali nierdzewnej więc na pewno będzie Wam służył przez lata. Robot jest wyposażony w zależności od potrzeb i wielkości przygotowywanego przez Nas posiłku dwie miski - mniejszą i większą oraz 10 poziomów prędkości co zapewnia Ci pełna kontrolę nad tym co robisz.
W zestawie znajdziemy 3 końcówki niezbędne do pracy - spiralne mieszadło hakowe, końcówkę do ubijania i płaskie mieszadło do wyrobu ciasta np; na NALEŚNIKI ;)

Robot Kuchenny Kitchen Assistent EKM4000 marki ELECTROLUX to nowoczesny i bardzo stylowy sprzęt, który ożywi wnętrze Twojej kuchni i na pewno wszyscy będą ci go zazdrościć. Cena robota jest nie mała ( choć patrząc na konkurencję to nie wygórowana ) i warta wydania. Jest to inwestycja na długie długie lata więc WARTO !!! Jest to najlepszy asystent w kuchni - lepszego nie znajdziecie :)








Z racji, że marka ELECTROLUX jest znana na całym świecie, postanowiłem przygotować 5 przepisów, które będą Moja wizją Naleśników Electrolux i Pięć Stron Świata.

Oto one:
ZACHÓD - i naleśnik Hamburger z frytkami
WSCHÓD - i naleśnik Dorayaki
PÓŁNOC - i naleśnik inspirowany Skandynawią
POŁUDNIE - i naleśnik Marokański z nuta Afryki
CENTRUM - i naleśnik Polski Fushion

Dzięki użyciu Blendera i Robota Kuchennego od ELECTROLUX przyrządzanie naleśników było prawdziwą przyjemnością. Używając Robota Kuchennego ciasto miało idealna gładką konsystencję, a Blender świetnie przydał się do przygotowywania dodatków.

Oszczędność czasu, siły i perfekcja, którą prezentuje się sprzęt ELECTROLUX'a jest NIEOCENIONA !!!
JA MU DAJĘ 6 z + :)