SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
- 2 JAJKA
- 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
- SZKLANKA MLEKA
- 1 ŁYŻKA BRĄZOWEGO CUKRU
- 20 GRAM ( ROZTOPIONEGO MASŁA )
NADZIENIE:
- RABARBAR OKOŁO 500 GRAM
- 2 DUŻE JABŁKA
- 1/2 SZKLANKI CUKRU
- 1/2 SZKLANKI SOKU POMARAŃCZOWEGO
WYKONANIE:
- CIASTO NA NALEŚNIKI: WYMIESZAĆ WSZYSTKO NA GŁADKĄ MASĘ. SMAŻYĆ NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI I ODŁOŻYĆ NA BOK DO OSTUDZENIA.
- RABARBAR UMYĆ I POKROIĆ NA KAWAŁECZKI ( BEZ TWARDYCH KOŃCÓWEK ).
- JABŁKA OBRAĆ I POKROIĆ W PLASTERKI.
- DO GŁĘBOKIEJ PATELNI WRZUCIĆ RABARBAR, JABŁKA, CUKIER I ZALAĆ SOKIEM POMARAŃCZOWYM. DOPROWADZIĆ DO WRZENIA I GOTOWAĆ AŻ RABARBAR BĘDZIE MIĘKKI, A CAŁOŚĆ ZGĘSTNIEJE.
- GOTOWYM RABARBAREM Z JABŁKAMI SMAROWAĆ NALEŚNIKI, ZWINĄĆ I POSYPAĆ CUKREM PUDREM.
SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 6 SZTUK
- 1 SZKLANKA NAPOJU RYŻOWEGO "ALPRO"
- 1 JAJKO
- SZKLANKA MĄKI
- SZCZYPTA SOLI
NADZIENIE;
- 2 -3 TOREBKI RYŻU
- 1 PAPRYCZKA CHILLI
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- 1/2 CZERWONEJ PAPRYKI
- LIŚCIE BAZYLI
- LIŚCIE MIĘTY
- 1 CYTRYNA
- PĘCZEK PIETRUSZKI
- 2 JAJKA
WYKONANIE:
- SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI I ODSTAWIAMY DO OSTUDZENIA.
- GOTUJEMY RYŻ ( WEDŁUG INSTRUKCJI NA OPAKOWANIU ).
- KROIMY PAPRYKĘ, CHILLI I LIŚCIE MIĘTY ORAZ BAZYLI.
- WLEWAMY OLIWĘ NA PATELNIĘ I WYCISKAMY CZOSNEK. SMAŻYMY OKOŁO 1 MINUTY DODAJEMY PAPRYKĘ, CHILLI I ZIOŁA ( ALE NIE WSZYSTKIE ) - PO NASTĘPNEJ MINUCIE WRZUCAMY UGOTOWANY I ODCEDZONY RYŻ NA TĄ SAMĄ PATELNIĘ I NADAL PODGRZEWAĆ PRZEZ OKOŁO 1 - 2 MINUTY.
- NASTĘPNIE DODAJEMY 2 ROZTRZEPANE JAJKA I MIESZAMY AŻ SIĘ JAJKA ZETNĄ.
- WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY.
- NAKŁADAMY PO RÓWNO NA NALEŚNIKI ZWIJAMY W RULON I POSYPUJEMY RESZTĄ ZIÓŁ.