piątek, 17 maja 2013

RABARBAROWE NALEŚNIKI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
  • 2 JAJKA
  • 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • SZKLANKA MLEKA
  • 1 ŁYŻKA BRĄZOWEGO CUKRU
  • 20 GRAM ( ROZTOPIONEGO MASŁA )

NADZIENIE:
  • RABARBAR OKOŁO 500 GRAM
  • 2 DUŻE JABŁKA
  • 1/2 SZKLANKI CUKRU
  • 1/2 SZKLANKI SOKU POMARAŃCZOWEGO

WYKONANIE:
  • CIASTO NA NALEŚNIKI: WYMIESZAĆ WSZYSTKO NA GŁADKĄ MASĘ. SMAŻYĆ NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI I ODŁOŻYĆ NA BOK DO OSTUDZENIA.
  • RABARBAR UMYĆ I POKROIĆ NA KAWAŁECZKI ( BEZ TWARDYCH KOŃCÓWEK ).
  • JABŁKA OBRAĆ I POKROIĆ W PLASTERKI.
  • DO GŁĘBOKIEJ PATELNI WRZUCIĆ RABARBAR, JABŁKA, CUKIER I ZALAĆ SOKIEM POMARAŃCZOWYM. DOPROWADZIĆ DO WRZENIA I GOTOWAĆ AŻ RABARBAR BĘDZIE MIĘKKI, A CAŁOŚĆ ZGĘSTNIEJE.
  • GOTOWYM RABARBAREM Z JABŁKAMI SMAROWAĆ NALEŚNIKI, ZWINĄĆ I POSYPAĆ CUKREM PUDREM.




1 komentarz: