piątek, 16 sierpnia 2013

NALEŚNIK FRANCUSKI PO POLSKU Z MALINAMI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 - 12 NALEŚNIKÓW
  • 50 GRAM ROZTOPIONEGO MASŁA
  • 300 GRAM MĄKI
  • 3 JAJKA
  • 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • 2 ŁYŻKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO
  • 500 ML MLEKA

POLEWA:
  • 500 GRAM MALIN
  • 8 ŁYŻEK CUKRU
  • 1 ŁYZKA MASŁA
  • ŁYŻECZKA STARTEGO CYNAMONU "KAMIS"
  • 1/2 ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ "KAMIS"
  • 1/3 SZKLANKI GĘSTEGO SYROPU LUB SOKU MALINOWEGO

WYKONANIE:

  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE MIESZAMY MIKSEREM NA GŁADKĄ MASĘ BEZ GRUDEK I ODSTAWIAMY NA 10 - 15 MINUT DO LODÓWKI.
  • NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY NALEŚNIKI NA ZŁOTY KOLOR.
  • RÓWNOCZEŚNIE STARAMY SIĘ PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ.
  • NA MAŁEJ PATELNI ROZTAPIAMY CUKIER Z MASŁEM I DOLEWAMY SYROP/SOK Z MALIN I DOPRAWIAMY CYNAMONEM I STARTĄ GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ OCZYWIŚCIE OD FIRMY KAMIS.
  • PO OKOŁO 2 MINUTACH DORZUCAMY MALINY I PODGRZEWAMY CAŁOŚĆ PRZEZ OKOŁO MINUTĘ.
  • NALEŚNIKI SKŁADAMY W TRÓJKĄTY I POLEWAMY POLEWĄ MALINOWĄ.