środa, 5 grudnia 2012

ŚWIĄTECZNE NALEŚNIKI

SKŁADNIKI:
  • 1 I 1/4 SZKLANKI MĄKI
  • 1 JAJKO
  • 1 I 1/4 SZKLANKI MAŚLANKI
  • 1/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU
  • CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • 5 KOSTEK CIEMNEJ CZEKOLADY
  • 3 ŁYŻKI MIODU
  • 1 ŁYŻKA PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ
  • 1 ŁYŻKA CYNAMONU
  • 2 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ
  • 1 ŁYŻECZKA SODY
  • 1/2 SZKLANKI ORZECHÓW WŁOSKICH
  • RODZYNKI, MIGDAŁY
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1/4 SZKLANKI OLIWY
  • 1 KIELISZEK CZYSTEJ WÓDKI

MASA:
  • 1/2 TOREBKI BUDYNIU WANILIOWEGO
  • 250 ML MLEKA
  • 1 ŁYŻECZKA EKSTRAKTU Z WANILII
  • 5 ŁYŻECZEK CUKRU
  • 1 ŻÓŁTKO
  • 150 GR MASŁA

POLEWA:
  • TABLICZKA CZEKOLADY
  • 50 GR MASŁA

WYKONANIE:

  • W BLENDERZE MIKSUJĘ WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA GŁADKĄ MASĘ (KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY).
  • ROZGRZEWAM PATELNIĘ I NA ŚREDNIM OGNIU SMAŻĘ PANCAKES.
  • ODKŁADAMY DO OSTUDZENIA.
  • BUDYŃ ROZPUŚCIĆ W 5 ŁYŻECZKACH ZIMNEGO MLEKA, RESZTĘ MLEKA ZAGOTOWAĆ.
  • DO ROZPUSZCZONEGO BUDYNIU DODAĆ EKSTRAKT WANILII, CUKIER I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. DODAĆ ŻÓŁTKO I ZNÓW DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.
  • MIESZANKĘ WLAĆ DO ZAGOTOWANEGO MLEKA, CIĄGLE MIESZAJĄC. BUDYŃ ZAGOTOWAĆ I ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA.
  • MASŁO UCIERAĆ I DODAWAĆ POWOLI PO 1 ŁYŻCE BUDYNIU, AŻ POWSTANIE GŁADKA MASA.
  • PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ: POŁAMAĆ CZEKOLADĘ NA KAWAŁECZKI DO GARNUSZKA I ROZPUŚCIĆ W MIKROFALÓWCE - WYMIESZAĆ Z MASŁEM.
  • NALEŚNIKI UKŁADAMY W WIEŻYCZKĘ PRZEKŁADAJĄC MASĄ BUDYNIOWĄ.
  • NA KOŃCU SMARUJEMY WIERZCH I BOKI (NASZEJ WIEŻY NALEŚNIKOWEJ) POLEWĄ CZEKOLADOWĄ.
  • UDEKORUJ WEDŁUG UZNANIA NP. SKÓRKĄ Z POMARAŃCZY.