- 1 I 1/4 SZKLANKI MĄKI
- 1 JAJKO
- 1 I 1/4 SZKLANKI MAŚLANKI
- 1/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU
- CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- 5 KOSTEK CIEMNEJ CZEKOLADY
- 3 ŁYŻKI MIODU
- 1 ŁYŻKA PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ
- 1 ŁYŻKA CYNAMONU
- 2 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ
- 1 ŁYŻECZKA SODY
- 1/2 SZKLANKI ORZECHÓW WŁOSKICH
- RODZYNKI, MIGDAŁY
- SZCZYPTA SOLI
- 1/4 SZKLANKI OLIWY
- 1 KIELISZEK CZYSTEJ WÓDKI
MASA:
- 1/2 TOREBKI BUDYNIU WANILIOWEGO
- 250 ML MLEKA
- 1 ŁYŻECZKA EKSTRAKTU Z WANILII
- 5 ŁYŻECZEK CUKRU
- 1 ŻÓŁTKO
- 150 GR MASŁA
POLEWA:
- TABLICZKA CZEKOLADY
- 50 GR MASŁA
WYKONANIE:
- W BLENDERZE MIKSUJĘ WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA GŁADKĄ MASĘ (KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY).
- ROZGRZEWAM PATELNIĘ I NA ŚREDNIM OGNIU SMAŻĘ PANCAKES.
- ODKŁADAMY DO OSTUDZENIA.
- BUDYŃ ROZPUŚCIĆ W 5 ŁYŻECZKACH ZIMNEGO MLEKA, RESZTĘ MLEKA ZAGOTOWAĆ.
- DO ROZPUSZCZONEGO BUDYNIU DODAĆ EKSTRAKT WANILII, CUKIER I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. DODAĆ ŻÓŁTKO I ZNÓW DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.
- MIESZANKĘ WLAĆ DO ZAGOTOWANEGO MLEKA, CIĄGLE MIESZAJĄC. BUDYŃ ZAGOTOWAĆ I ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA.
- MASŁO UCIERAĆ I DODAWAĆ POWOLI PO 1 ŁYŻCE BUDYNIU, AŻ POWSTANIE GŁADKA MASA.
- PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ: POŁAMAĆ CZEKOLADĘ NA KAWAŁECZKI DO GARNUSZKA I ROZPUŚCIĆ W MIKROFALÓWCE - WYMIESZAĆ Z MASŁEM.
- NALEŚNIKI UKŁADAMY W WIEŻYCZKĘ PRZEKŁADAJĄC MASĄ BUDYNIOWĄ.
- NA KOŃCU SMARUJEMY WIERZCH I BOKI (NASZEJ WIEŻY NALEŚNIKOWEJ) POLEWĄ CZEKOLADOWĄ.
- UDEKORUJ WEDŁUG UZNANIA NP. SKÓRKĄ Z POMARAŃCZY.