poniedziałek, 12 listopada 2012

NALEŚNIKI DROŻDŻOWE

SKŁADNIKI:
 CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
  • 20 GRAM ŚWIEŻYCH DROŻDŻY LUB 7 GRAM SUSZONYCH
  • 250 ML MLEKA
  • 200 GRAM MĄKI PSZENNEJ
  • 50 GRAM CUKRU
  • 1  JAJKO + 1 ŻÓŁTKO
  • 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
  • SZCZYPTA SOLI
  • 30 GRAM MASŁA (ROZTOPIONEGO I OSTUDZONEGO) + OKOŁO 3 ŁYŻECZEK MASŁA DO SMAŻENIA

DODATKI:
  • BITA ŚMIETANA
  • DŻEM TRUSKAWKOWY
  • ŚWIEŻE TRUSKAWKI, JABŁKA, GRUSZKI LUB INNE OWOCE
  • CUKIER PUDER DO POSYPANIA

WYKONANIE:
  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYCIĄGAMY Z LODÓWKI. ROBIMY ROZCZYN Z DROŻDŻY: CIEPŁE MLEKO, DROŻDŻE WKRUSZYĆ DO MISKI I DODAĆ POŁOWĘ MLEKA, 1 ŁYŻECZKĘ CUKRU I 1 ŁYŻKĘ MĄKI. WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 15 MINUT.
  • JAJKO I ŻÓŁTKO UTRZEĆ Z CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ (MIKSEREM), ZMNIEJSZAJĄC OBROTY DODAĆ ROZCZYN DROŻDŻY, MĄKĘ, CUKIER WANILIOWY, SÓL, RESZTĘ MLEKA I ROZTOPIONE MASŁO. ZMIKSOWAĆ, AŻ POŁĄCZY SIĘ WSZYSTKO W JEDNĄ GŁADKĄ MASĘ.
  • PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO GODZINĘ W CIEPŁE MIEJSCE.
  • ROZGRZAĆ PATELNIĘ, WYSMAROWAĆ MASŁEM I NAŁOŻYĆ PORCJĘ CIASTA NA OKOŁO 1/2 CM GRUBOŚCI NA PATELNI.
  • SMAŻYĆ OKOŁO 1 MINUTĘ Z OBU STRON, AŻ SIĘ ZARUMIENIĄ I BĘDĄ PUSZYSTE.