piątek, 1 listopada 2013

OWSIANE PLACUSZKI Z DYNIĄ w towarzystwie gruszki

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 -12 NALEŚNIKÓW
  • 10 GRAM ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • 200 ML MLEKA
  • 1 ŁYŻKA CUKRU
  • 2 SZKLANKI ZMIELONYCH PŁATKÓW OWSIANYCH "SANTE"
  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 50 GRAM JOGURTU NATURALNEGO
  • 20 GRAM MASŁA ( ROZTOPIONEGO I OSTUDZONEGO )
  • 2 SZKLANKI UGOTOWANEJ DYNI
  • 1 ŁYŻKA ZMIELONEGO IMBIRU

DODATKI:
  • CUKIER PUDER
  • 2 GRUSZKI
  • SKÓRKA Z 1 LIMONKI
  • 4 ŁYŻKI MIODU
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • OKOŁO 10 LISTKÓW POSIEKANEJ ŚWIEŻEJ MIĘTY

WYKONANIE:
  • ROBIMY ROZCZYN Z DROŻDŻY: DO CIEPŁEGO MLEKA WYKRUSZAMY DROŻDŻE, DODAJEMY CUKIER - MIESZAMY I ODSTAWIAMY NA 15 MINUT.
  • MIĘDZY CZASIE OBIERAMY I KROIMY DYNIĘ NA KAWAŁKI - WKŁADAMY DO RONDELKA ZALEWAMY 1/2 SZKLANKI WODY, DODAJEMY 1 ŁYŻECZKĘ STARTEGO IMBIRU I GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 20 MINUT.
  • PRZYGOTOWUJEMY CIASTO: MIELIMY PŁATKI OWSIANE OD "SANTE" NA BARDZO DROBNO, WBIJAMY JAJKA, WLEWAMY 50 GRAM JOGURTU NATURALNEGO, DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ SOLI I DOKŁADNIE MIESZAMY.
  • NASTĘPNIE DODAJEMY ROZCZYN DROŻDŻY, ROZTOPIONE MASŁO - DOKŁADNIE MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIAMY NA 10 MINUT.
  • UGOTOWANĄ I OSTUDZONĄ DYNIĘ MIKSUJEMY BLENDEREM I DODAJEMY DO CIASTA ŁĄCZĄC WSZYSTKO W CAŁOŚĆ.
  • OBIERAMY I KROIMY W PLASTERKI GRUSZKI ORAZ ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z LIMONKI.
  • NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY MAŁE NALEŚNIKI Z OBU STRON (ŚREDNICA OKOŁO 5 CM ).
  • RÓWNOCZEŚNIE NA DRUGIEJ PATELNI ROZTAPIAMY MASŁO I DODAJEMY MIÓD - NASTĘPNIE DO TEGO DODAJEMY MIĘTĘ I POKROJONĄ W PLASTERKI GRUSZKĘ WRAZ Z STARTĄ SKÓRKĄ LIMONKI I SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT.
  • GOTOWE NALEŚNIKI POLEWAMY MIODEM Z GRUSZKAMI I LIMONKĄ.
  • DEKORUJEMY MIĘTĄ.