poniedziałek, 10 lutego 2014

KUKURYDZIANE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 20 PLACUSZKÓW NALEŚNIKOWYCH
  • SZKLANKA NAPOJU "ALPRO"
  • SZKLANKA MĄKI
  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • SZKLANKA UGOTOWANEJ KASZY KUKURYDZIANEJ OD "SANTE"
  • OLIWA DO SMAŻENIA

DODATKI:
  • 1 - 2 DUŻE JABŁKA
  • SZKLANKA CUKRU TRZCINOWEGO OD "SANTE"
  • 1 ŁYŻKA MASŁA
  • ŚWIEŻA MIĘTA
  • STARTA SKÓRKA Z LIMONKI

WYKONANIE:
  • GOTUJEMY KASZĘ KUKURYDZIANĄ - DO GOTUJĄCEJ SIĘ WODY ( 2 SZKLANEK ) WSYPUJEMY 1 SZKLANKĘ KASZY KUKURYDZIANEJ, SZCZYPTĘ SOLI I ŁYŻKĘ OLIWY. GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU, AŻ CAŁA WODA WCHŁONIE SIĘ W KASZĘ. STUDZIMY I DODAJEMY DO RESZTY SKŁADNIKÓW NA CIASTO. MIESZAMY ZE SOBĄ I ODSTAWIAMY NA 10 MINUT DO LODÓWKI.
  • OBIERAMY JABŁKA I KROIMY W MAŁĄ KOSTECZKĘ.
  • WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI I ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
  • RÓWNOCZEŚNIE NA DRUGIEJ PATELNI ROZPUSZCZAMY CUKIER Z DODATKIEM 1 ŁYŻKI MASŁA.
  • JAK CUKIER BĘDZIE JUŻ ROZPUSZCZONY WSYPUJEMY DO NIEGO POKROJONE JABŁKA I JESZCZE PRZEZ CHWILĘ PODGRZEWAMY.
  • NA GOTOWE NALEŚNIKI KŁADZIEMY JABŁKA W CUKRZE, POSYPUJEMY STARTĄ SKÓRKA Z LIMONKI I DEKORUJEMY MIĘTĄ.