wtorek, 1 września 2015

NALEŚNIKI z MUSEM GROSZKOWYM

SKŁADNIKI na CIASTO:
  • 1 SZKLANKA MLEKA
  • 1 i 1/2 SZKLANKA MĄKI
  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
  • 1/3 SZKLANKI WODY MINERALNEJ

MUS SKŁADNIKI:
  • 1 PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU
  • 1 POR
  • 1/2 SELERA NACIOWEGO
  • 2 MARCHEWKI
  • 200 ML BULIONU WARZYWNEGO
  • 1 CEBULA
  • 3 - 4 ŁYŻKI OLIWY
  • 2 ŁYŻKI ZIELONEGO PESTO
  • SÓL/PIEPRZ do smaku
  • 3 - 4 GAŁĄZKI TYMIANKU
  • 1 ŁYŻECZKA PAPRYCZKI CHILLI w proszku
DODATKI:
  • SUSZONE GRZYBY
  • ORZECHY LASKOWE
  • MIÓD
  • 1 MARCHEWKA
  • 1 PIETRUSZKA


WYKONANIE:
  • ZACZYNAMY OD MUSU - POR, SELER, MARCHEWKĘ I CEBULĘ MYJEMY, OBIERAMY I KROIMY W KOSTKĘ.
  • W RONDELKU ROZGRZEWAMY OLIWĘ I WRZUCAMY POKROJONE WARZYWA. SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT. NA SAM KONIEC DODAJEMY SÓL, PIEPRZ, TYMIANEK ORAZ CHILLI.
  • DO PODSMAŻONYCH WARZYW DOLEWAMY BULION I ZMNIEJSZAMY OGIEŃ. GOTUJEMY PRZEZ 10 MINUT. PO TYM CZASIE DODAJEMY GROSZEK I GOTUJEMY JESZCZE PRZEZ OKOŁO 5 MINUT.
  • NA KONIEC DODAJEMY PESTO I BLENDUJEMY NA GŁADKO. MOŻEMY DLA UZYSKANIA BARDZIEJ GŁADKIEJ KONSYSTENCJI PRZETRZEĆ CAŁOŚĆ PRZEZ SITO. PRZED PODANIEM PODGRZEWAMY.\
  • CIASTO NA NALEŚNIKI - WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY ZE SOBA NA JEDNOLITĄ MASĘ I SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ TŁUSZCZU. WYLEWAMY PO 1 ŁYŻCE CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
  • NA DRUGIEJ PATELNI SMAŻYMY NA OLIWIE POKROJONA W PLASTERKI MARCHEWKĘ I PIETRUSZKĘ AŻ DO MIĘKKOŚCI. UWAGA ŻEBY NIE PRZYPALIĆ.
  • SUSZONE GRZYBY I ORZECHY ROZDRABNIAMY W MŁYNKU DO KAWY LUB W MOŹDZIERZU. NA DROBNY PYŁEK.

  • CAŁOŚĆ KOMPONUJEMY NA TALERZU I SKRAPIAMY DELIKATNIE MIODEM.


3 komentarze:

  1. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda :-)Pozdrawawiam i zapraszam do mnie
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to apetycznie wygląda! Aż chce się spróbować! :) Ja własnie szukam miejsc gdzie robią najlepsze pancakes z boczkiem Wrocław bo słyszałam, ze to rewelacyjne połączenie! Póki co znalazłam w road restaurant i chyba się tam wybiorę w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń