- 1 SZKLANKA MLEKA
- 1 i 1/2 SZKLANKA MĄKI
- 2 JAJKA
- SZCZYPTA SOLI
- 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
- 1/3 SZKLANKI WODY MINERALNEJ
MUS SKŁADNIKI:
- 1 PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU
- 1 POR
- 1/2 SELERA NACIOWEGO
- 2 MARCHEWKI
- 200 ML BULIONU WARZYWNEGO
- 1 CEBULA
- 3 - 4 ŁYŻKI OLIWY
- 2 ŁYŻKI ZIELONEGO PESTO
- SÓL/PIEPRZ do smaku
- 3 - 4 GAŁĄZKI TYMIANKU
- 1 ŁYŻECZKA PAPRYCZKI CHILLI w proszku
DODATKI:
- SUSZONE GRZYBY
- ORZECHY LASKOWE
- MIÓD
- 1 MARCHEWKA
- 1 PIETRUSZKA
WYKONANIE:
- ZACZYNAMY OD MUSU - POR, SELER, MARCHEWKĘ I CEBULĘ MYJEMY, OBIERAMY I KROIMY W KOSTKĘ.
- W RONDELKU ROZGRZEWAMY OLIWĘ I WRZUCAMY POKROJONE WARZYWA. SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT. NA SAM KONIEC DODAJEMY SÓL, PIEPRZ, TYMIANEK ORAZ CHILLI.
- DO PODSMAŻONYCH WARZYW DOLEWAMY BULION I ZMNIEJSZAMY OGIEŃ. GOTUJEMY PRZEZ 10 MINUT. PO TYM CZASIE DODAJEMY GROSZEK I GOTUJEMY JESZCZE PRZEZ OKOŁO 5 MINUT.
- NA KONIEC DODAJEMY PESTO I BLENDUJEMY NA GŁADKO. MOŻEMY DLA UZYSKANIA BARDZIEJ GŁADKIEJ KONSYSTENCJI PRZETRZEĆ CAŁOŚĆ PRZEZ SITO. PRZED PODANIEM PODGRZEWAMY.\
- CIASTO NA NALEŚNIKI - WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY ZE SOBA NA JEDNOLITĄ MASĘ I SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ TŁUSZCZU. WYLEWAMY PO 1 ŁYŻCE CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
- NA DRUGIEJ PATELNI SMAŻYMY NA OLIWIE POKROJONA W PLASTERKI MARCHEWKĘ I PIETRUSZKĘ AŻ DO MIĘKKOŚCI. UWAGA ŻEBY NIE PRZYPALIĆ.
- SUSZONE GRZYBY I ORZECHY ROZDRABNIAMY W MŁYNKU DO KAWY LUB W MOŹDZIERZU. NA DROBNY PYŁEK.
Pysznie to wygląda :-)Pozdrawawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńhttp://www.mecooks.com