środa, 21 listopada 2012

NALEŚNIKI KORZENNE

SKŁADNIKI:
CIASTO NA 4 PORCJE

  • 2 JAJKA
  • 3 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI
  • 1/4 SZKLANKI MĄKI
  • 1/4 SZKLANKI WODY
  • 2 ŁYŻKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ
  • 2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
  • 1 ŁYŻKA IMBIRU
  • 1 ŁYŻECZKA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • 1 ŁYŻKA PRZYPRAWY DO PIERNIKA
  • 1 ŁYŻKA OLEJU

NADZIENIE:
  • SEREK WANILIOWY (HOMOGENIZOWANY).
  • JABŁKA LUB GRUSZKI.
  • STARTE ORZECHY WŁOSKIE LUB POKRUSZONE CIASTKA MAŚLANE (DO POSYPANIA).

WYKONANIE:
  • MĄKĘ WYMIESZAĆ Z KAWĄ, CYNAMONEM, IMBIREM I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 
  • JAJKA ROZTRZEPAĆ Z MLEKIEM I WODĄ. POWOLI DODAWAĆ MĄKĘ Z PRZYPRAWAMI, DOKŁADNIE WYMIESZAĆ, AŻ POWSTANIE "LEJĄCE" CIASTO.
  • DODAĆ OLEJ I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ (ODŁOŻYĆ NA 20 MINUT).
  • SMAŻYĆ NA SUCHEJ PATELNI Z OBU STRON.
  • POSMAROWAĆ SERKIEM I NAŁOŻYĆ OWOCE (OWOCE MOŻNA NASĄCZYĆ WINEM BĄDŹ RUMEM).
  • SKŁADAĆ W TRÓJKĄTY.