czwartek, 6 czerwca 2013

BISZKOPTOWE NALEŚNIKI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 - 15 SZTUK
  • 200 GRAM MĄKI
  • 4 JAJKA
  • 4 ŁYŻKI CUKRU
  • SZKLANKA MLEKA
  • SZKLANKA WODY
  • 2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO

NADZIENIE:
  • NUTELLA
  • TRUSKAWKI
  • CZEKOLADA GORZKA DO POSYPANIA

WYKONANIE:
  • ODDZIELAMY ŻÓŁTKA OD BIAŁEK.
  • ŻÓŁTKA UCIERAMY Z CUKREM. BIAŁKA Z DODATKIEM SZCZYPTY SOLI UBIJAMY NA PUSZYSTĄ, SZTYWNĄ PIANĘ.
  • MLEKO MIESZAMY Z WODĄ I MĄKĄ I MIKSUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
  • DODAJEMY ŻÓŁTKA DO MASY I MIESZAMY.
  • NASTĘPNIE DODAJEMY UBITE BIAŁKA I DELIKATNIE ŁĄCZYMY Z MASĄ.
  • SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON.
  • SMARUJEMY NUTELLĄ I POSYPUJEMY TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ.