wtorek, 1 września 2015

NALEŚNIKI z MUSEM GROSZKOWYM

SKŁADNIKI na CIASTO:
  • 1 SZKLANKA MLEKA
  • 1 i 1/2 SZKLANKA MĄKI
  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
  • 1/3 SZKLANKI WODY MINERALNEJ

MUS SKŁADNIKI:
  • 1 PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU
  • 1 POR
  • 1/2 SELERA NACIOWEGO
  • 2 MARCHEWKI
  • 200 ML BULIONU WARZYWNEGO
  • 1 CEBULA
  • 3 - 4 ŁYŻKI OLIWY
  • 2 ŁYŻKI ZIELONEGO PESTO
  • SÓL/PIEPRZ do smaku
  • 3 - 4 GAŁĄZKI TYMIANKU
  • 1 ŁYŻECZKA PAPRYCZKI CHILLI w proszku
DODATKI:
  • SUSZONE GRZYBY
  • ORZECHY LASKOWE
  • MIÓD
  • 1 MARCHEWKA
  • 1 PIETRUSZKA


WYKONANIE:
  • ZACZYNAMY OD MUSU - POR, SELER, MARCHEWKĘ I CEBULĘ MYJEMY, OBIERAMY I KROIMY W KOSTKĘ.
  • W RONDELKU ROZGRZEWAMY OLIWĘ I WRZUCAMY POKROJONE WARZYWA. SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT. NA SAM KONIEC DODAJEMY SÓL, PIEPRZ, TYMIANEK ORAZ CHILLI.
  • DO PODSMAŻONYCH WARZYW DOLEWAMY BULION I ZMNIEJSZAMY OGIEŃ. GOTUJEMY PRZEZ 10 MINUT. PO TYM CZASIE DODAJEMY GROSZEK I GOTUJEMY JESZCZE PRZEZ OKOŁO 5 MINUT.
  • NA KONIEC DODAJEMY PESTO I BLENDUJEMY NA GŁADKO. MOŻEMY DLA UZYSKANIA BARDZIEJ GŁADKIEJ KONSYSTENCJI PRZETRZEĆ CAŁOŚĆ PRZEZ SITO. PRZED PODANIEM PODGRZEWAMY.\
  • CIASTO NA NALEŚNIKI - WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY ZE SOBA NA JEDNOLITĄ MASĘ I SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ TŁUSZCZU. WYLEWAMY PO 1 ŁYŻCE CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
  • NA DRUGIEJ PATELNI SMAŻYMY NA OLIWIE POKROJONA W PLASTERKI MARCHEWKĘ I PIETRUSZKĘ AŻ DO MIĘKKOŚCI. UWAGA ŻEBY NIE PRZYPALIĆ.
  • SUSZONE GRZYBY I ORZECHY ROZDRABNIAMY W MŁYNKU DO KAWY LUB W MOŹDZIERZU. NA DROBNY PYŁEK.

  • CAŁOŚĆ KOMPONUJEMY NA TALERZU I SKRAPIAMY DELIKATNIE MIODEM.