czwartek, 24 stycznia 2013

NALEŚNIKI Z GRILLOWANYM ARBUZEM


SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 6 SZTUK
  • 150 GRAM MĄKI
  • 2 JAJKA
  • 200 ML MLEKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • SZCZYPTA SODY OCZYSZCZONEJ
  • 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
  • 1/3 SZKLANKI WODY MINERALNEJ GAZOWANEJ LUB ZWYKŁA WODA
  • MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)

NADZIENIE:
  • POŁÓWKA ARBUZA
  • 1/2 SZKLANKI OCTU BALSAMICZNEGO
  • RUKOLA
  • 250 GRAM SERA BIAŁEGO (CHUDY LUB PÓŁ TŁUSTY)
  • OLIWA
  • SÓL I PIEPRZ

WYKONANIE:
  • PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL, SODĘ I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
  • ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
  • PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/3 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
  • ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.
  • Z POŁÓWKI ARBUZA ODCINAMY SKÓRKĘ I Z MIĄŻSZU WYCINAMY TYLE KWADRATÓW ILE NALEŚNIKÓW ( OKOŁO 6 ) GRUBOŚCI OKOŁO 1 - 1,5 CM. USUWAMY PESTKI.
  • KAWAŁKI ARBUZA SKRAPIAMY OLIWĄ I UKŁADAMY NA ROZGRZANEJ PATELNI DO GRILLOWANIA. GRILLUJEMY OSTROŻNIE Z OBU STRON.
  • DO RONDELKA WLEWAMY OCET BALSAMICZNY I STAWIAMY NA PALNIK. CZEKAMY, AŻ OCET SIĘ ZREDUKUJE I BĘDZIE MIAŁ POSTAĆ SYROPU.
  • SER BIAŁY ROZDRABNIAMY NA KAWAŁECZKI - (NAJLEPIEJ PRZED PODANIEM WŁOŻYĆ GO NA PARĘ CHWIL DO LODÓWKI, BĘDZIE LEPIEJ SIĘ ROZDRABNIAŁ).
  • NA GOTOWE NALEŚNIKI UKŁADAMY RUKOLĘ, GRILLOWANEGO ARBUZA , POSYPUJEMY SEREM - DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ I ZNÓW DAJEMY RUKOLĘ, POLEWAMY SOSEM BALSAMICZNYM. SKŁADAMY W KWADRATY I ZNÓW SKRAPIAMY SOSEM Z OCTU BALSAMICZNEGO.
  • MOŻEMY RÓWNIEŻ ZROBIĆ TO W POSTACI TORTILLI I ZWINĄĆ NALEŚNIK Z CAŁĄ ZAWARTOŚCIĄ - WTEDY TRZEBA POKROIĆ W PASECZKI GRILLOWANEGO ARBUZA, A RESZTA JAK WYŻEJ. TO JAK PODACIE ZALEŻY OD WAS I WASZEJ POMYSŁOWOŚCI.