SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 6 SZTUK
- 150 GRAM MĄKI
 - 2 JAJKA
 - 200 ML MLEKA
 - SZCZYPTA SOLI
 - SZCZYPTA SODY OCZYSZCZONEJ
 - 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
 - 1/3 SZKLANKI WODY MINERALNEJ GAZOWANEJ LUB ZWYKŁA WODA
 - MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)
 
NADZIENIE:
- POŁÓWKA ARBUZA
 - 1/2 SZKLANKI OCTU BALSAMICZNEGO
 - RUKOLA
 - 250 GRAM SERA BIAŁEGO (CHUDY LUB PÓŁ TŁUSTY)
 - OLIWA
 - SÓL I PIEPRZ
 
WYKONANIE:
- PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL, SODĘ I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
 - ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
 - PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/3 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
 - ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.
 
- Z POŁÓWKI ARBUZA ODCINAMY SKÓRKĘ I Z MIĄŻSZU WYCINAMY TYLE KWADRATÓW ILE NALEŚNIKÓW ( OKOŁO 6 ) GRUBOŚCI OKOŁO 1 - 1,5 CM. USUWAMY PESTKI.
 - KAWAŁKI ARBUZA SKRAPIAMY OLIWĄ I UKŁADAMY NA ROZGRZANEJ PATELNI DO GRILLOWANIA. GRILLUJEMY OSTROŻNIE Z OBU STRON.
 
- DO RONDELKA WLEWAMY OCET BALSAMICZNY I STAWIAMY NA PALNIK. CZEKAMY, AŻ OCET SIĘ ZREDUKUJE I BĘDZIE MIAŁ POSTAĆ SYROPU.
 
- SER BIAŁY ROZDRABNIAMY NA KAWAŁECZKI - (NAJLEPIEJ PRZED PODANIEM WŁOŻYĆ GO NA PARĘ CHWIL DO LODÓWKI, BĘDZIE LEPIEJ SIĘ ROZDRABNIAŁ).
 
- NA GOTOWE NALEŚNIKI UKŁADAMY RUKOLĘ, GRILLOWANEGO ARBUZA , POSYPUJEMY SEREM - DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ I ZNÓW DAJEMY RUKOLĘ, POLEWAMY SOSEM BALSAMICZNYM. SKŁADAMY W KWADRATY I ZNÓW SKRAPIAMY SOSEM Z OCTU BALSAMICZNEGO.
 
- MOŻEMY RÓWNIEŻ ZROBIĆ TO W POSTACI TORTILLI I ZWINĄĆ NALEŚNIK Z CAŁĄ ZAWARTOŚCIĄ - WTEDY TRZEBA POKROIĆ W PASECZKI GRILLOWANEGO ARBUZA, A RESZTA JAK WYŻEJ. TO JAK PODACIE ZALEŻY OD WAS I WASZEJ POMYSŁOWOŚCI.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz