OKOŁO 10 SZTUK NALEŚNIKOWYCH MUFFINEK 
- 1 1/2 SZKLANKI MĄKI
 - 200 ML MLEKA
 - 1 JAJKO
 - 2 ŁYŻKI CUKRU
 - 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
 - 1 ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA
 
NADZIENIE:
- 2 JABŁKA
 - 1/2 SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
 - 1/2 SZKLANKI MUSLI ( JA UŻYŁEM MUSLI OWOCOWYCH FIRMY "SANTE" )
 - SKÓRKA Z POMARAŃCZY
 - 1 ŁYŻKA MASŁA
 - 1 ŁYŻKA MIODU
 - CUKIER PUDER I CYNAMON DO POSYPANIA
 
WYKONANIE:
- MĄKĘ, PROSZEK DO PIECZENIA I CUKIER WSYPUJEMY DO MISKI DOLEWAMY MLEKO, WBIJAMY JAJKO I CAŁOŚĆ MIKSUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
 - OBIERAMY JABŁKA I KROIMY W PASECZKI.
 - ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I ROZPUSZCZAMY NA NIEJ MASŁO I WRZUCAMY JABŁKA I SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY - DOLEWAMY ŁYŻKĘ MIODU.
 - SMAŻYMY, AŻ JABŁKA BĘDĄ MIĘKKIE I ODSTAWIAMY NA BOK DO OSTUDZENIA.
 
- ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO OKOŁO 180' STOPNI.
 - FOREMKI NA MUFFINY WYKŁADAMY PAPIEREM DO PIECZENIA ( MOŻEMY DELIKATNIE PRZESMAROWAĆ FOREMKI MASŁEM ).
 - DO FOREMEK WLEWAMY PO OKOŁO 2 ŁYŻKI CIASTA I DODAJEMY PO 1 ŁYŻECZCE MUSLI I WIÓRKÓW KOKOSOWYCH I WBIJAMY PO KILKA PLASTERKÓW JABŁKA.
 - WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 25 - 30 MINUT.
 - PO UPIECZENIU I OSTUDZENIU NALEŚNIKOWYCH MUFFINEK MOŻEMY POSYPAĆ JE CYNAMONEM BĄDŹ CUKREM PUDREM.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz