poniedziałek, 3 marca 2014

PANNUKAKKU

Dalej w temacie pieczonych naleśników... niby podobny, a inny :)

Na jutrzejszy Dzień Naleśnika postanowiłem przygotować Fiński Naleśnik PANNUKAKKU - idealnie nadaje się na śniadanie lub deser.
Świetnie komponuje się syropami, dżemami i różnymi owocami. U mnie w syropie malinowym z żurawina od SANTE z dodatkiem cytryny.

SKŁADNIKI:

  • 3 JAJKA
  • 1/2 SZKLANKI CUKRU
  • 1 ŁYŻECZKA SOLI
  • 2 SZKLANKI MLEKA
  • 4 ŁYŻKI MASŁA
  • 1 i 1/2 SZKLANKI MĄKI

SYROP:
  • ŻURAWINA "SANTE"
  • STARTA SKÓRKA Z CYTRYNY
  • SZKLANKA SOKU MALINOWEGO
  • 1 ŁYŻECZKA MASŁA
  • 4 ŁYŻKI CUKRU

DODATKI;
  • ŚWIEŻA MIĘTA
  • CYNAMON
  • CUKIER PUDER

WYKONANIE:
  • NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 220 STOPNI, A W MIĘDZY CZASIE SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ W MISCE NA JEDNOLITA MASĘ ( PRÓCZ MASŁA ).
  • MASŁO ROZSMAROWUJEMY NA BLASZCE W KTÓREJ BĘDZIEMY SMAŻYĆ NALEŚNIKA.
  • WYLEWAMY CIASTO NA BLASZKĘ I WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 25 MINUT.
  • MOŻEMY JUŻ ZACZĄĆ PRZYGOTOWYWAĆ SYROP.
  • NA PATELNI ROZPUSZCZAMY MASŁO I DODAJEMY ŻURAWINĘ. PO OKOŁO 2 MINUTACH ZALEWAMY CAŁOŚĆ SOKIEM MALINOWYM DODAJEMY 4 ŁYŻKI CUKRU I STARTA SKÓRKĘ Z CYTRYNY ( MOŻEMY RÓWNIEŻ DODAĆ KILKA KROPEL SOKU Z CYTRYNY )
  • CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY DO MOMENTU ROZPUSZCZENIA SIĘ CUKRU I ZGĘSTNIENIA SYROPU.
  • WYCIĄGAMY NALEŚNIKA I KROIMY NA KAWAŁKI.
  • POLEWAMY SYROPEM, DEKORUJEMY MIĘTĄ I POSYPUJEMY CYNAMONEM LUB CUKREM PUDREM.