środa, 26 listopada 2014

KAKAOWE NALEŚNIKI z MUSEM MALINOWYM

Jest to kolejny z prostych i smacznych przepisów, który był przygotowywany w Szkolnej Akademii Samku dla Pan z Kółka Gospodyń Wiejskich...

Chyba smakował, bo zjadły do końca :) teraz na Was kolej !!!


SKŁADNIKI:
  • 2 SZKLANKI MLEKA
  • 2 SZKLANKI MĄKI
  • 6 ŁYŻEK GORZKIEGO KAKAO
  • 3 JAJKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • SZCZYPTA SODY OCZYSZCZONEJ
  • ŁYŻKA CUKRU PUDRU
  • 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
MUS:
  • 400 GRAM MALIN
  • 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • STARTA SKÓRKA Z POMARAŃCZY
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 200 GRAM CZEKOLADY
  • 150 ML ŚMIETANKI 30%
DODATKI:
  • ŚWIEŻA MIĘTA do dekoracji 
  • MALINY również do dekoracji

WYKONANIE:
  • NAJPIERW ZACZYNAMY OD CIASTA: WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE ZE SOBA MIKSUJEMY LUB MIESZAMY NA GŁADKA JEDNOLITĄ MASĘ I ODSTAWIAMY.
  • MUS MALINOWY: DO RONDELKA WRZUCIĆ MALINY I PODGRZAĆ NA MAŁYM OGNIU DODAĆ CUKIER PUDER I ZMIKSOWAĆ BLENDEREM. NASTĘPNIE PRZETRZEĆ PRZEZ SITO I DODAĆ STARTA SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY. PRZELAĆ DO CZYSTEGO NACZYNIA.
  • POLEWA: W GARNKU ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ. ODSTAWIAMY Z OGNIA I DODAJEMY POŁAMANĄ CZEKOLADĘ I ZOSTAWIĆ NA 2 - 3 MINUTY. PÓŹNIEJ MIESZAMY NA GŁADKI KREM.
  • PRZYSZŁA KOLEJ NA SMAŻENIE NALEŚNIKÓW. SMAŻYMY Z OBU STRON NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKA ILOŚCIĄ TŁUSZCZU. WYLEWAMY PO 1 ŁYŻCE CIASTA.
  • POLEWAMY CZEKOLADĄ I MUSEM. ZDOBIMY MIĘTĄ I ZAJADAMY.