poniedziałek, 4 lutego 2013

NALEŚNIKI Z BEZĄ I GRANOLĄ POLANE SOSEM Z GRANATU.

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 6 - 8 PORCJI 
  • 200 ML MLEKA
  • 150 - 200 GRAM MĄKI PSZENNEJ 
  • 1 JAJKO
  • 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
  • 1/3 SZKLANKI WODY MINERALNEJ GAZOWANEJ 
  • 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
  • SZCZYPTA SODY OCZYSZCZONEJ
BEZA:
  • 2 BIAŁKA JAJEK
  • 1/2 SZKLANKI DROBNEGO CUKRU
  • 1/2 ŁYŻECZKI OCTU WINNEGO
NADZIENIE:
  • 2 GRUSZKI
  • GRANOLA Z GRANATEM FIRMY "SANTE"
  • CUKIER WANILIOWY 
  • ŁYŻKA MASŁA 
  • ŁYŻKA MIODU
SYROP Z GRANATÓW:
  • 1/2 SZKLANKI SOKU Z GRANATU
  • 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • 3 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
  • WYŁUSKANE ZIARENKA GRANATU 

WYKONANIE:
  • SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE MIESZAMY ZE SOBĄ NA GŁADKĄ MASĘ I SMAŻYMY NA ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLEJU ROŚLINNEGO.
  • USMAŻONE NALEŚNIKI ODSTAWIAMY NA BOK.
  • OBIERAMY GRUSZKĘ I KROIMY NA DROBNE KAWAŁECZKI. NA PATELNI ROZPUSZCZAMY MASŁO Z MIODEM I KŁADZIEMY GRUSZKĘ. POSYPUJEMY CUKREM WANILIOWYM. CZEKAMY AŻ GRUSZKA ZMIĘKNIE, A MIÓD BĘDZIE JAK GĘSTY SOS - OKOŁO 5 MINUT. ODSTAWIAMY Z OGNIA NA BOK.
  • SYROP: DO RONDELKA WLEWAMY SOK Z GRANATU, WSYPAĆ CUKIER PUDER I MIESZAĆ NA MAŁYM OGNIU AŻ SIĘ ROZPUŚCI. DODAĆ SOK Z CYTRYNY I GOTOWAĆ AŻ SYROP ZGĘSTNIEJE. WYMIESZAĆ Z ZIARENKAMI GRANATU.
  • BEZA: UBIĆ BIAŁKA NA PIANĘ, NASTĘPNIE STOPNIOWO DODAWAĆ PO ŁYŻECZCE CUKIER I OCET WINNY - CAŁY CZAS UBIJAJĄC DO UZYSKANIA SZTYWNEJ PIANY.
  • NA NALEŚNIKI UKŁADAMY PO KILKA KAWAŁECZKÓW GRUSZKI I POSYPUJEMY GRANOLĄ Z GRANATEM -  SKŁADAMY W TRÓJKĄTY. NAKŁADAMY PO ŁYŻCE PIANY BEZOWEJ I WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA 10 - 15 MINUT.
  • PO WYCIĄGNIĘCIU POLAĆ SOSEM Z GRANATÓW.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz