poniedziałek, 5 listopada 2012

WSTĄŻKI NALEŚNIKOWE


SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 NALEŚNIKÓW (4 PORCJE)
  • 100 GRAM MĄKI PSZENNEJ
  • 2 JAJKA
  • 1 ŁYŻKA CUKRU
  • SZCZYPTA SOLI
  • 40 GRAM ROZTOPIONEGO MASŁA (LUB OLEJU ROŚLINNEGO)
  • 250 ML MLEKA KOKOSOWEGO (LUB MLEKA KROWIEGO)
  • 1 ŁYŻKA OLEJU DO SMAŻENIA

PRZYKŁADOWE DODATKI:
  • CUKIER PUDER
  • OWOCE: MALINY, TRUSKAWKI, JAGODY, BORÓWKI, POMARAŃCZE, KIWI...
  • MUS Z PRZETARTYCH OWOCÓW
  • ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
  • WIÓRKI KOKOSOWE
  • 200 GRAM KWAŚNEJ ŚMIETANY 12% + 2-3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU

WYKONANIE:
  • DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ JAJKA, CUKIER, SÓL I MASŁO (LUB OLEJ). ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ. DODAĆ MLEKO KOKOSOWE (LUB KROWIE) I PONOWNIE ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ.ODSTAWIĆ NA PÓŁ GODZINY.
  • NA PATELNI ROZPROWADZIĆ OLEJ PO CAŁEJ POWIERZCHNI (RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM). GDY PATELNIA BĘDZIE GORĄCA WLAĆ PIERWSZĄ PORCJĘ CIASTA I SMAŻYĆ PRZEWRACAJĄC TYLKO RAZ (MOŻNA USMAŻYĆ GRUBSZE NALEŚNIKI).
  • NALEŚNIKI ZWINĄĆ W RULONIKI, KROIĆ NA PASKI I UKŁADAĆ NA TALERZ.
  • POSYPAĆ CUKREM PUDREM I UDEKOROWAĆ OWOCAMI, MUSEM I MIĘTĄ.
  • POLAĆ ŚMIETANĄ WYMIESZANĄ Z CUKREM PUDREM.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz