SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 NALEŚNIKÓW (4 PORCJE)
- 100 GRAM MĄKI PSZENNEJ
 - 2 JAJKA
 - 1 ŁYŻKA CUKRU
 - SZCZYPTA SOLI
 - 40 GRAM ROZTOPIONEGO MASŁA (LUB OLEJU ROŚLINNEGO)
 - 250 ML MLEKA KOKOSOWEGO (LUB MLEKA KROWIEGO)
 - 1 ŁYŻKA OLEJU DO SMAŻENIA
 
PRZYKŁADOWE DODATKI:
- CUKIER PUDER
 - OWOCE: MALINY, TRUSKAWKI, JAGODY, BORÓWKI, POMARAŃCZE, KIWI...
 - MUS Z PRZETARTYCH OWOCÓW
 - ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
 - WIÓRKI KOKOSOWE
 - 200 GRAM KWAŚNEJ ŚMIETANY 12% + 2-3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
 
WYKONANIE:
- DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ JAJKA, CUKIER, SÓL I MASŁO (LUB OLEJ). ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ. DODAĆ MLEKO KOKOSOWE (LUB KROWIE) I PONOWNIE ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ.ODSTAWIĆ NA PÓŁ GODZINY.
 - NA PATELNI ROZPROWADZIĆ OLEJ PO CAŁEJ POWIERZCHNI (RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM). GDY PATELNIA BĘDZIE GORĄCA WLAĆ PIERWSZĄ PORCJĘ CIASTA I SMAŻYĆ PRZEWRACAJĄC TYLKO RAZ (MOŻNA USMAŻYĆ GRUBSZE NALEŚNIKI).
 - NALEŚNIKI ZWINĄĆ W RULONIKI, KROIĆ NA PASKI I UKŁADAĆ NA TALERZ.
 - POSYPAĆ CUKREM PUDREM I UDEKOROWAĆ OWOCAMI, MUSEM I MIĘTĄ.
 - POLAĆ ŚMIETANĄ WYMIESZANĄ Z CUKREM PUDREM.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz