wtorek, 23 grudnia 2014

NALEŚNIK w Barszczu

Do przygotowania przepisu wykorzystałem BLENDER RĘCZNY Firmy SENCOR Stick Blender SHB 4364RD.





SKŁADNIKI na BARSZCZ:
  • 1 KG UGOTOWANYCH CZERWONYCH BURAKÓW
  • 1 1/2 LITRA BULIONU WARZYWNEGO
  • 1 MAŁA CEBULKA
  • LIŚĆ LAUROWY
  • KILKA ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
  • KILKA ZIARENEK PIEPRZU
  • 3 SUSZONE ŚLIWKI

SKŁADNIKI na Naleśniki:
  • 150 GRAM MĄKI
  • 2 JAJKA
  • 250 ML MLEKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
  • WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
  • MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (do smażenia )

DODATKI:
  • 2 GRUSZKI
  • SZCZYPTA PIEPRZU
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • SZKLANKA BIAŁEGO WINA


WYKONANIE:

  • BARSZCZ - DO GORĄCEGO BULIONU ( bez "farfocli" ) DODAJEMY POKROJONE W PLASTERKI UGOTOWANE BURAKI ORAZ SUSZONE ŚLIWKI ( gotujcie buraki 40 - 60 minut ). ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 10 - 20 MINUT ( nie doprowadzając do wrzenia ! ). 
  • DODAĆ LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, CEBULKĘ I DOPRAWCIE PIEPRZEM.
  • NASTĘPNIE PRZECEDZIĆ, ŻEBY BYŁ CZYSTY. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA ZAGOTOWAĆ PRZED PODANIEM.

  • GRUSZKI NA CZAS GOTOWANIA BARSZCZU OBRAĆ, POKROIĆ W KAWAŁKI I NAMOCZYĆ W WINIE. NASTĘPNIE WYCIĄGNĄĆ OSUSZYĆ I PODSMAŻYĆ NA PATELNI Z DODATKIEM MASŁA I PIEPRZU. 
  • NASTĘPNIE ZMIKSOWAĆ BLENDEREM NA GŁADKI MUS ( przetrzeć przez sito ). 
  • MUS POSŁUŻY NA NAM DO NADZIEWANIA NALEŚNIKA, KTÓRY ZNAJDZIE SIĘ W BARSZCZU.

  • NALEŚNIKI - PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
  • ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
  • PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI (  ciasto nie może być za gęste ).
  • ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.

  • BARSZCZ ROZLEWAMY DO TALERZY I W ŚRODEK WKŁADAMY NALEŚNIKI ZWINIĘTE W RULON ( nadziane musem gruszkowym i pokrojone w kawałki ).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz