CIASTO NA OKOŁO 6 SZTUK
- 250 ML MLEKA
 - 1 JAJKO
 - 150 - 200 GRAM MĄKI
 - SZCZYPTA SOLI
 - 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
 
- OLEJ DO SMAŻENIA
 
NADZIENIE:
- 100 GRAM ŻÓŁTEGO SERA
 - 4 - 5 OGÓRKÓW KISZONYCH LUB KONSERWOWYCH
 - SZCZYPIOREK
 - 4 JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO
 - KILKA LISTKÓW SAŁATY ( JAKĄ LUBICIE TAKA WEŹCIE )
 - MAJONEZ
 - 4 - 5 KABANOSÓW
 - SZYNKA ( PO 1 PLASTERKU NA NALEŚNIK )
 - SÓL
 - PIEPRZ "PRYMAT"
 
- 2 POMIDORY ( DO DEKORACJI )
 
MUS GROSZKOWY:
- 1 PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU
 - 1 ŁYŻKA LUBCZYKU
 - 2 ŁYŻECZKI PIEPRZU
 - 1 ŁYŻKA MAJONEZU
 
WYKONANIE:
- SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ NA GŁADKĄ MASĘ I SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKA ILOŚCIĄ OLEJU I ODKŁADAMY NALEŚNIKI DO OSTUDZENIA.
 
- MUS GROSZKOWY: WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE MIKSUJEMY BLENDEREM I WKŁADAMY DO LODÓWKI DO CZASU AŻ PRZYGOTUJEMY NADZIENIE.
 
- ŚCIERAMY SER ŻÓŁTY, OGÓRKI KROIMY W PASECZKI.
 - JAJKA MOŻEMY POKROIĆ W PLASTERKI LUB KOSTKĘ.
 - NA INNEJ PATELNI NIŻ TA DO NALEŚNIKÓW ROZTAPIAMY MASŁO I WRZUCAMY POKROJONE KABANOSY PODSMAŻAMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT - MOŻECIE WSYPAĆ TROSZKĘ SZCZYPIORKU I DOPRAWIĆ PIEPRZEM.
 
- NA NALEŚNIKI UKŁADAMY LIŚCIE SAŁATY, PLASTEREK SZYNKI, POKROJONY OGÓREK, JAJKO I POSYPUJEMY SEREM I SZCZYPIORKIEM - DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
 - NALEŚNIK ZWIJAMY W RULON, NAKŁADAMY 1 ŁYŻKĘ MAJONEZU I POSYPUJEMY SMAŻONYMI KABANOSAMI, SZCZYPIORKIEM I KIEŁKAMI.
 - DEKORUJEMY POMIDOREM I PODAJEMY Z MUSEM GROSZKOWYM.
 
Przepis znalazł się również w gazecie " TERAZ RZESZÓW "
OdpowiedzUsuń