CIASTO NA OKOŁO 4 PORCJE ( 10 NALEŚNIKÓW )
- 100 GRAM MĄKI PSZENNEJ
- 2 DUŻE JAJKA
- 1 ŁYŻKA CUKRU
- SZCZYPTA SOLI
- 40 GRAM ROZTOPIONEGO MASŁA LUB 5 ŁYŻEK OLIWY
- 250 ML MLEKA
DODATKI:
- 2 DUŻE POMIDORY
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- OLIWKI
- SER MOZZARELLA
- ŚWIEŻA BAZYLI I PIETRUSZKA DO PRZYPRAWIENIA I OZDOBY
- PRZYPRAWA DO SPAGHETTI CARBONARA "KAMIS"
- PRZYPRAWA DO POMIDORÓW "KAMIS"
- 3 ŁYŻKI OLIWY
WYKONANIE:
- SKŁADNIKI NA CIASTO WYMIESZAĆ DOKŁADNIE NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI NA OKOŁO 30 MINUT.
- POMIDORY KROIMY NA OSIEM CZĘŚCI I USUWAMY GNIAZDA NASIENNE. CZOSNEK OBIERAMY I KROIMY DROBNO.
- OLIWKI KROIMY W PLASTERKI BĄDŹ ZOSTAWIAMY W CAŁOŚCI.
- WRZUCAMY WSZYSTKO DO MISKI DOPRAWIAMY PRZYPRAWAMI OD FIRMY KAMIS, KTÓRE ŚWIETNIE PASUJĄ DO TEGO DANIA ( SĄ SPECJALNIE STWORZONE DO DAŃ WŁOSKICH ), POLEWAMY OLIWĄ - MIESZAMY I PODSMAŻAMY OKOŁO 2 MINUT NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI I ZOSTAWIAMY WSZYSTKO NA NIEJ AŻ DO USMAŻENIA NALEŚNIKÓW.
- ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
- PO USMAŻENIU ZWIJAMY NALEŚNIKI W RULON I KROIMY NA 1 CENTYMETROWE PASKI.
- UKŁADAMY NA TALERZU I DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYCH.
- NA KONIEC KRUSZYMY MOZZARELLĘ I DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ PIETRUSZKĄ I BAZYLIĄ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz