piątek, 21 marca 2014

NALEŚNIKI Z YORKSHIRE czyli PUDDING YORKSHIRE.

Naleśniki inaczej czyli Pudding z Yorkshire - przygotowuję się go z ciasta bardzo zbliżonego do naleśnikowego. Używamy wody, mąki, jajek i mleka oraz oleju roślinnego. Różnica polega na tym, że pieczemy je w piekarniku w formie do muffinek.

Przepis bardzo prosty, a proporcje łatwe do zapamiętania.
Sprawdźcie również Mojego nowego blog'a PRZEPIS NA PRZEPIS Serdecznie Zapraszam !!!


SKŁADNIKI:
  • 2 SZKLANKI 150 ML MĄKI
  • 2 SZKLANKI 150 ML MLEKA
  • 2 JAJKA
  • ŁYŻECZKA SOLI

DODATKI:
  • OLEJ ROŚLINNY ( do foremek )
  • POMIDORKI KOKTAJLOWE
  • BAZYLIA "KAMIS"
  • TYMIANEK "KAMIS"

WYKONANIE:
  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE MIESZAMY.
  • PRZYGOTOWUJEMY BLACHĘ NA MUFFINKI - DO KAŻDEGO ZAGŁĘBIENIA WLEWAMY PO 1 ŁYŻCE OLEJU I WSTAWIAMY NA OKOŁO 5 MINUT DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 220 STOPNI.
  • WYJMUJEMY BLACHĘ I DO GORĄCEGO TŁUSZCZU WLEWAMY DO 3/4 WYSOKOŚCI CIASTO. 
  • JEŚLI CHCECIE MOŻECIE TERAZ DODAĆ POMIDORKI KOKTAJLOWE I PRZYPRAWY ( zanurzyć po 1 pomidorku i doprawić ). ALE NIE MUSICIE SAME TEŻ SMAKUJĄ PYSZNIE LUB Z SOSEM PIECZENIOWYM.
  • WSTAWIAMY PONOWNIE DO PIEKARNIKA 180 STOPNI NA OKOŁO 30 MINUT - POWINNY MIEĆ KOLOR ZŁOTO - BRĄZOWY.
  • GOTOWE MOŻNA JEŚĆ NA CIEPŁO I NA ZIMNO !!! SMACZNEGO !!!








6 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają, chętnie bym spróbowała jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają świetnie! Doskonały pomysł, który na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czym różnią się od popovers?

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że tym - Pudding z Yorkshire powstał w około XVII wieku, a popovers znacznie później i był modyfikacją tegoż przepisu :) najczęściej jedli ją Amerykanie z dodatkami ziołowymi i smarowali smalcem z wołowiny... Podsumowując to praktycznie to samo tylko jak to Ameryka muszą coś po swojemu, lepiej i zmienić nazwę, ale pierwszy był Pudding z Yorkshire :) !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wyjaśnienie :) Wczoraj trochę poszperałam i wyczytałam też że popovers je się zazwyczaj na słodko ale można i wytrawnie a puddingi to zawsze na wytrawnie jako dodatek do mięs :) Podobno też popovers są bardziej maślane i lżejsze niż tradycyjne puddingi :)

    OdpowiedzUsuń