środa, 16 kwietnia 2014

NALEŚNIKI ZWANE TORTILLĄ Z WOŁOWINĄ I SALSĄ POMIDOROWĄ + sos TABASCO

Pyszna tortilla z wołowina + salsa pomidorowa, a to wszystko doprawione sosem TABASCO.

Tabasco - to rodzaj ostrej przyprawy otrzymywanej z kultywaru "Tabasco" papryki rocznej, należącej do grupy tzw. papryk chili. Ma owoce o długości 3 - 5cm.

Słowo tabasco pochodzi od nazwy Tabasco (stanu w Meksyku) i jest powszechnie znane dzięki "sosowi tabasco". W oryginale znaczy "kraj o gorącej i wilgotnej ziemi".
Pierwszą wersją sosu tabasco był sprzedawany od 1859 r. produkt pod nazwą Manuel White's Concentrated Essence of Tabasco. Powstawał on z ugotowanych i zalanych octem papryczek chili. Był produkowany do roku 1883.
Obecnie nazwa sosu jest zastrzeżona dla rodziny McIlhenny Co. mającej wyłączność na produkcję sosu pod nazwą Tabasco od 2. połowy XIX wieku. Firma ma siedzibę w Luizjanie, na wysepce Avery Island w estuarium rzeki Vermilion wpadającej do Zatoki Meksykańskiej.
Sos tabasco powstaje wyłącznie z naturalnych składników. Zgodnie z recepturą, opracowaną przez Edmunda McIlhenny'ego w 1868 roku, dojrzałe papryczki miażdżone są z solą, następnie dojrzewają w dębowych beczkach przez 3 lata, po czym są mieszane z octem winnym.
Nowsze sosy produkowane są na bazie papryczek jalapeño (np. Tabasco Green Pepper Sauce z zielonych papryczek), chipotle (jalapeño suszonego w dymie), papryki habanero lub czosnku.
Tabasco, jako sos na bazie ostrej papryki, ma konkurentów, w tym: Búfalo, Chili pepper water, Cholula Hot Sauce, Crystal Hot Sauce, Louisiana Gold Hot Sauce, Sriracha, Texas Pete. Najwięcej sosu tabasco eksportuje się do Japonii, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Meksyku, Singapuru, Kanady, Korei Południowej, Hiszpanii, Francji, Australii i RPA.

SKŁADNIKI NA TORTILLĘ:
  • 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • ŁYŻECZKA SOLI
  • 3 ŁYŻKI SMALCU ( lub masła )
  • 2/3 SZKLANKI GORĄCEJ WODY
SALSA:
  • 2 POMIDORY
  • 1/2 CZERWONEJ CEBULI
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 ŁYŻKA OLIWY
  • 2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
  • ŚWIEŻA BAZYLIA
DODATKI (nadzienie):
  • 500 GRAM WOŁOWINY
  • 1 CZERWONA CEBULA
  • 2 - 3 PAPRYCZKI CHILLI 
  • LIŚCIE ŚWIEŻEJ SAŁATY
  • SOS TABASCO
  • ewentualnie MAJONEZ
  • SOK Z LIMONKI LUB CYTRYNY
  • OLEJ DO SMAŻENIA

WYKONANIE:
  • ZACZNIJMY OD SALSY - MYJEMY I KROIMY POMIDORY NA DROBNĄ KOSTKĘ. NASTĘPNIE CEBULĘ TAKŻE KROIMY NA DROBNĄ KOSTKĘ. CZOSNEK ŚCIERAMY NA TARCE, PAPRYCZKI CHILLI KROIMY W KOSTECZKĘ. LIŚCIE ŚWIEŻEJ BAZYLI KROIMY DROBNO. WSZYSTKO WKŁADAMY DO MISECZKI I MIESZAMY ZE SOBĄ. POLEWAMY OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY I JESZCZE RAZ MIESZAMY. MOŻEMY DLA JESZCZE WIĘKSZEJ OSTROŚCI DOPRAWIĆ KILKOMA KROPLAMI SOSU TABASCO.
  • TERAZ PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TORTILLĘ - MĄKĘ PRZESIEWAMY DO MISKI I DOPRAWIAMY SOLĄ. W GORĄCEJ WODZIE ROZPUSZCZAMY SMALEC (lub masło). 
  • DO MĄKI WLEWAĆ POWOLI WODĘ ZE SMALCEM I MIESZAĆ MIKSEREM LUB RĘKĄ. UFORMOWAĆ KULKĘ PRZYKRYĆ MISKĘ FOLIA I ODSTAWIĆ NA 30 MINUT.
  • PODCZAS GDY CIASTO NAM ODPOCZYWA ZACZNIJMY SOBIE PRZYGOTOWYWAĆ SKŁADNIKI NA NADZIENIE - WOŁOWINĘ KROIMY NA KOSTKĘ, CEBULĘ W PIÓRA, A PAPRYCZKĘ CHILLI I PLASTERKI. SAŁATĘ RWIEMY NA DROBNIEJSZE LISTKI (możemy ją skropić sokiem z cytryny lub limonki).
  • MOŻEMY JUŻ ZACZĄĆ SMAŻENIE NASZEJ TORTILLI - Z CIASTA FORMUJEMY MALE KULKI R ROZWAŁKOWUJEMY NA CIENIUTKIE OKRĄGŁE PLACKI. NASTĘPNIE NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI ( bez tłuszczu !!! ) SMAŻYMY PO OKOŁO 30 SEKUND Z KAŻDEJ STRONY.
  • NA TEJ SAMEJ PATELNI CO USMAŻYLIŚMY TORTILLĘ WLEWAMY OLEJ I SMAŻYMY WOŁOWINĘ PRZEZ OKOŁO 1 MINUTĘ ( góra 2 minuty - w zależności jaką lubicie ).
  • PLACKI SMARUJEMY MAJONEZEM, UKŁADAMY SAŁATĘ, WOŁOWINĘ, CEBULĘ, PAPRYCZKI I SKRAPIAMY SOKIEM Z LIMONKI ORAZ SOSEM TABASCO.
  • ZWIJAMY W RULON I ZAJADAMY W TOWARZYSTWIE SALSY POMIDOROWEJ :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz