piątek, 24 stycznia 2014

ŚNIEŻNE NALEŚNIKI

Na prośbę Firmy DIAMANT, aby użyć ich produktów w przygotowaniu naleśników stworzyłem przepis na Śnieżne Naleśniki z lukrem.
Do przepisu wykorzystałem dwa produkty tej firmy - Cukier Trzcinowy Dark Muscovado i Cukier Trzcinowy Puder.
Prosto, Słodko i Smacznie !!!


SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 30 MAŁYCH PLACUSZKÓW 
  • OLEJ DO SMAŻENIA

LUKIER:

DODATKI:
  • ŚWIEŻE TRUSKAWKI ( OKOŁO 0,5 KG )
  • CUKIER TRZCINOWY PUDER DO POSYPANIA

WYKONANIE:
  • SKŁADNIKI NA CIASTO DOKŁADNIE ZE SOBĄ MIESZAMY DO MOMENTU, AŻ CUKIER SIĘ ROZPUŚCI I POŁĄCZY W JEDNĄ CAŁOŚĆ Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW.
  • CIASTO ODKŁADAMY NA 15 MINUT DO LODÓWKI. W TYM CZASIE MYJEMY I OSUSZAMY TRUSKAWKI I KROIMY JE NA PÓŁ.
  • ZACZYNAMY SMAŻYĆ NASZE NALEŚNIKI. NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI PRZESMAROWANEJ OLEJEM WYLEWAMY OKOŁO 1 DUŻEJ ŁYŻKI CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON. USMAŻONE NALEŚNIKI ODSTAWIAMY DO OSTUDZENIA.
  • LUKIER: SZYBKO I PROSTO. W MAŁEJ MISCE Z GORĄCĄ WODĄ ROZPUSZCZAMY CUKIER PUDER, AŻ POWSTANIE JEDNOLITA KONSYSTENCJA.
  • UKŁADAMY NALEŚNIKI JEDEN NA DRUGIM POLEWAMY LUKREM I DEKORUJEMY TRUSKAWKĄ. WSTAWIAMY W CHŁODNE MIEJSCE NA 10 MINUT ( LUKIER MUSI ZASTYGNĄĆ ).
  • NA KONIEC POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.







1 komentarz: